Frytki? Tylko zdrowe!

Polub nas na Facebooku

Dlaczego akurat pasternak? Bo wielki powrót do naszego menu warzyw, o których zapomnieliśmy, to jeden z najciekawszych kulinarnych trendów ostatnich miesięcy. Pasternak, który – traktowany kiedyś jako pasza dla zwierząt – coraz częściej pojawia się na naszych stołach.

pasternak

Czym właściwie jest pasternak? W starożytnej Grecji i Rzymie podawano go do stołu przed innymi potrawami dla pobudzenia apetytu. W Polsce królował na stołach zanim pojawiła się marchewka czy ziemniaki. Pasternak podobny jest do pietruszki, zdecydowanie jednak pietruszką nie jest – ma niespotykany, słodkawy smak. Zresztą i w wyglądzie można dostrzec subtelne różnice.

Poza tym ma wszechstronne działanie lecznicze – zapobiega powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco.

Przepis na pasternakowe frytki z parmezanem

Składniki:

  • masło
  • 8 umytych, obranych i pokrojonych w cienkie paski korzeni pasternaku
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 i 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i smarujemy masłem. W miseczce bądź w głębokim talerzu roztrzepujemy dwa białka z oregano. Można do nich dosypać odrobinę przyprawy bądź doprawić delikatnie solą i pieprzem, obok na talerzyk wysypujemy tarty parmezan. Następnie każdy kawałek pasternaku wkładamy do rozbełtanych jajek, potem obtaczamy w startym parmezanie i wykładamy blaszkę. Całość posypujmy świeżym rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20-25 minut, aż pasternak się zarumieni. Serwujemy z humusem albo z sosem czosnkowym. Pasternak pokryty chrupiącą skórką z parmezanu może być też idealnym dodatkiem do dań.