Fusilli z kasztanami, pancettą i radicchio

Polub nas na Facebooku

Fusili_z_kasztanami,pancettą i radicchio

Składniki:

  • 200g makaronu fusilli (tu makaron Malma)
  • 100g gotowanych i obranych kasztanów
  • 50g boczku
  • 50g radicchio
  • Czosnek
  • 1 ostra papryczka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:

Gotowujmy kasztany w wodzie przez ok. 50 minut. Po tym czasie, jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki.

W tym samym czasie kroimy drobno boczek. Na patelni podduszamy nieposiekany czosnek i ostrą papryczkę. Kiedy czosnek zaczyna się rumienić, zdejmuj go razem z papryczką. Następnie dodajemy boczek i zwiększamy ogień, tak żeby zrobił się chrupiący.

Następnie dodajemy kasztany, solimy i gotujemy na małym ogniu przez parę minut, dodając wodę, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy drobno posiekane radicchio i od razu zdejmujemy z ognia.

Przez ten czas gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Odcedzamy al dente. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i smażymy na dużym ogniu na patelnii przez minutę.