Herbata – najlepszy towarzysz jesiennych dni

Polub nas na Facebooku

Od kilku dni mamy jesień. Słońce grzeje jakby słabiej, noce są zdecydowanie chłodniejsze, dlatego po upalnym lecie do łask wraca gorąca herbata, bo październikowa zmiana pogody to także nieoficjalna data rozpoczęcia sezonu herbacianego. Radzimy, którą wybrać i jak ją pić, by smakowała najlepiej.

green-tea

Co to jest herbata?
Herbata to napar przyrządzany z listków i pąków roślin z gatunku Camellia sinensis, krzewu który rośnie w klimacie tropikalnym. Uprawiany jest w ponad 30 krajach na całym świecie, jednak najbardziej znane plantacje znajdują się w Indiach, Chinach oraz na Sri Lance. Proces powstawania herbaty jest bardzo pracochłonny. Zbieranie jej listków odbywa się ręcznie na plantacjach. Wszystkie znane nam rodzaje herbaty powstają z jednej rośliny. Jednak stosując odpowiedni proces przetwarzania listków możemy otrzymać herbatę: Czarną, Zieloną, Białą, Czerwoną, Żółtą.

Do wyboru, do koloru
Powszechnie znana herbata czarna, daje napar o ciemnym, intensywnym kolorze. Uzyskuje się ją dzięki procesowi całkowitej fermentacji, który nadaje jej czarną specyficzną barwę, smak i aromat. Herbatę czarną parzy się zalewając ją wrzątkiem, a zalecany czas parzenia to ok. 3 minut. Herbata czarna aromatyzowana np. Earl Grey, to mieszanka herbaty czarnej z dodatkiem różnych aromatów np.: aromatu owocowego lub wanilii. Jest często aromatyzowana olejkiem bergamotowym, który pochodzi z rośliny Pomarańcza Bergamota. Herbata Earl Grey cechuje się cytrusowym smakiem bergamotki
i posiada właściwości identyczne jak w przypadku herbat czarnych.

Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu i krojeniu. W filiżance napar przybiera barwę cytrynowo – żółtą lub słomkową. Herbata zielona doskonale komponuje się z dodatkowymi smakami owoców i kwiatów, dlatego też dostępna jest w różnorodnych wariantach smakowych. Na jakość naparu herbacianego wpływa nie tylko gatunek herbaty, ale również sposób jej zaparzenia. Zaleca się, aby herbatę zieloną zalewać wodą o temperaturze 70-80°C i parzyć od 2 do 3 minut. W miarę przedłużania czasu parzenia garbniki przechodzą w nadmiarze do naparu, co powoduje zwiększenie cierpkości. Aby tego uniknąć czas parzenia nie powinien przekraczać pięciu minut.