W całej Skandynawii herbatniki piecze się w domu i je pod byle pretekstem. Doskonały dodatek do kawy, herbaty, można także jeść z owocami. Świetny pomysł, by zaskoczyć podniebienia znajomych.
Składniki:
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 250 ml śmietanki 36%
- 8 łyżek grubo zmielonych migdałów, przez zmieleniem wyłuskanych ze skórki
- sok z połówki cytryny
- 4 dojrzałe gruszki
Śmietankę i cukier ubijamy mikserem przez 30 sekund. Dodajemy mąkę, migdały i sok z cytryny, mieszamy starannie. Na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia rozkładamy masę, robiąc parocentymetrowy odstęp między jej kawałkami, które powinny mieć około 4 centymetrów średnicy. Następnie wygładzamy je, żeby były w miarę płaskie. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, aż się lekko zarumienią. Kiedy wystygną, podajemy z gruszkami obranymi i pociętymi na nieduże kawałki oraz czarną herbatą i konfiturą z malin.