Potrafi uzależnić. Pobudza całe nasze ciało – poprawia nastrój, aplikuje zastrzyk hormonów szczęścia, a nawet odrobinę adrenaliny, w żyłach krew płynie szybciej. Jest jej tyle rodzajów, że mało kto nie ma swojego ulubionego, któremu ciężko się oprzeć… Co dzieje się w ludzkim organizmie po zjedzeniu czekolady?
Mózg
Spożywanie czekolady stymuluje produkcję serotoniny i endorfiny. Obie substancje pozytywnie wpływają na nam nastrój, dlatego nazywa się je hormonami szczęścia.
Płuca
Teobromina i kofeina zawarte w czekoladzie rozszerzają naczynia krwionośne i oskrzela, co ułatwia transport tlenu do wszystkich komórek ciała. Badania dowiodły, że teobromina pomaga łagodzić kaszel.
Serce i układ krwionośny
Teobromina stymuluje pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Inne zawarte w czekoladzie substancje – flawonoidy – rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Pomagają zapobiegać atakom serca poprzez redukowanie szkodliwych produktów przemiany materii.