Wątroba
Ostatnio uwagę naukowców zwróciły niektóre rodzaje gorzkiej czekolady ze względu na dużą zawartość toksycznych kadmu i ołowiu. Kadm może powodować uszkodzenia wątroby. Ołów jest silną trucizną powodującą wiele szkód w ludzkim organizmie. Skąd toksyny w czekoladzie? Oba pierwiastki w sposób naturalny przedostają się do roślin kakaowca rosnących na glebach wulkanicznych.
Żołądek
Teobromina i kofeina stymulują produkcję kwasów żołądkowych. U osób wrażliwych ta druga może podrażnić żołądek i jelita. Jednocześnie czekolada zawiera polifenole, które wpływają łagodząco na cały układ trawienny.
Trzustka
Czekolada powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi, co w przypadku diabetyków jest szkodliwe. Podczas przyswajania węglowodanów trzustka produkuje insulinę, co pośrednio przyczynia się do produkcji poprawiającej humor serotoniny.
Nerki
Teobromina pobudza pracę nerek. Działa moczopędnie, co jest działaniem pożądanym, ponieważ pomaga usunąć produkty przemiany materii wraz z moczem. Jednocześnie powoduje uwalnianie się produkowanej przez nadnercza adrenaliny. Kwas szczawiowy zawarty w czekoladzie przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.
Jelita
Ostatnie badania wykazują, że zawarte w czekoladzie flawonoidy blokują kanały chlorkowe w błonie śluzowej jelit, dzięki czemu pomagają zapobiec biegunce.
Poprawa humoru po zjedzeniu 3 kostek czekolady murowana! Sprawdziłam to sama i czesto weryfikuje wynik badania 😉 Wszystkie zawarte w materiale informacje pochodzą z Muzeum Czekolady (Shokoladen Museum) w Kolonii, do odwiedzenia którego serdecznie zachęcam!