U młodych, odchudzających się osób, brak apetytu bywa związany z jadłowstrętem psychicznym. Zbyt rygorystyczna dieta może stać się przyczyną niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to z kolei może doprowadzić do poważnych chorób.
Co jeść, aby utyć?
- Tłuszcz w postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek
- Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory
- Łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką)
- Obfite desery
Ważne wskazówki dietetyczne!
- Przy niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu przybieranie na wadze zaczynamy od diety niskokalorycznej, zwiększając stopniowo z każdym dniem liczbę kalorii, aż do 2800-3000 kcal na dobę.
- Do mleka dodajemy żółtka jaj, gotujemy kleiki z ryżu lub kaszy, a ziemniaczane purée podajemy ze świeżym masłem lub śmietanką.
- Na początku przyrządzamy mięso mielone z drobiu lub cielęciny. Łagodnie przyprawiamy do smaku, potem gotujemy na parze. Później możemy je smażyć, najlepiej bez tłuszczu.
Uwaga! Jeśli zaobserwowałaś gwałtowny spadek wagi, nie przedłużaj samowolnie diety! Wróć do normalnego odżywiania, zmniejszając tylko porcje. W ten sposób nie doprowadzisz do niedoboru podstawowych składników odżywczych. Objawy niedoboru nie występują nagle – poprzedza je okres utajenia, kiedy to organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy.
Co sprzyja dobremu trawieniu?
Właściwa organizacja każdego dnia (zajęć domowych i wykonywanej pracy) wpływa na tempo przemiany materii, a w konsekwencji pomaga łatwiej dojść do zdrowia.
- Codziennie jedz pożywne śniadanie. Oprócz ciepłych napojów dobrze jest zjeść np. zupę mleczną.
- Jeśli wychodzisz z domu na dłużej, zabierz ze sobą kanapkę i owoc.
- Dbaj, by jadać o stałych porach dnia, co najmniej 5-6 posiłków dziennie. Pozwól sobie na podjadanie między nimi.
To pobudzi apetyt
- Niezbyt słodkie kompoty, soki owocowe i warzywne – ze świeżych owoców, najlepiej wyciśnięte w domu. Należy je rozcieńczać przegotowaną lub mineralną niegazowaną wodą, by miały mniej intensywny smak.
- Różnorodne surówki i sałatki z warzyw i owoców, leguminy, orzeźwiające desery owocowe (kisiele, galaretki).
- Świeże, sezonowe owoce oraz warzywa, starannie oczyszczone i umyte. Należy je dokładnie gryźć i powoli przełykać. Zimą można je zastępować owocami południowymi (pomarańczami, grejpfrutami, mandarynkami).
info.: Edipresse Polska S.A.
foto.: materiały prasowe