Pieczenie własnego chleba to nie tylko doskonały sposób na cieszenie się aromatem i smakiem świeżego pieczywa, ale również satysfakcjonująca i relaksująca aktywność kulinarna. Wielu z nas pamięta zapach chleba unoszący się w domu naszych dziadków lub ulubionej piekarni, dlatego warto podobny wprowadzić do swojego domowego zacisza! Dzięki prostym składnikom i kilku krokom można przygotować własny bochenek chleba, który będzie ciepły, chrupiący i niezwykle smaczny. W tym artykule przedstawimy krok po kroku proces pieczenia chleba i to w trzech różnych odsłonach, dlatego serdecznie zapraszamy!
Domowy chleb krok po kroku przepis
Chleb na zakwasie
Składniki: 550 gramów mąki pszennej (typ 650), 1,5 łyżeczki soli, 200 gramów aktywnego zakwasu żytniego, 310 mililitrów letniej wody i 1 łyżeczka oleju roślinnego, bułka tarta.
Przepis: Do miski wsyp mąkę, dodaj aktywny zakwas oraz sól. Powoli wlej letnią wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Formę keksówkę (około 30 centymetrów długości) posmaruj olejem i posyp mąką. Zwilż dłonie wodą i przełóż ciasto do formy, wyrównaj brzegi. Całość przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 4 i pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Po tym czasie wierzch ciasta skrop wodą i włóż keksówkę do piekarnika. Chleb piecz 20 minut, zmniejsz temperaturę do 190 stopni i znowu piecz przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu gotowy chleb wyciągnij z formy i poczekaj, aż całkowicie wystygnie. Twój domowy bochenek chleba jest gotowy!
Chleb ze słonecznikiem
Składniki: 10 gramów drożdży, 3 łyżki ziaren słonecznika, 1 szczypta soli, 150 mililitrów ciepłej wody, 250 gramów mąki pszenno-żytniej.
Przepis: Mąkę wsyp do miski, dodaj wodę, drożdże, ziarna słonecznika oraz sól. Całość zagnieć. Masę przełóż do czystej miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie przełóż ciasto do foremki, w której będziesz piec chleb i pozostaw na 15 minut. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, wstaw chleb i piecz około 60 minut. Kiedy chleb będzie gotowy, pozostaw go do ostygnięcia. Smacznego!
Chleb z przyprawami
Składniki na ciasto: 40 gramów świeżych drożdży, 300 mililitrów ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 600 gramów mąki pszennej, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki soli.
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe: 150 gramów miękkiego masła, 1 mały pęczek natki pietruszki, kilka gałązek świeżej bazylii, ½ łyżeczki solu, 3 ząbki czosnku i pieprz.
Przepis: Drożdże rozkrusz, wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie się pienić. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej, pozostałą wodę i zaczyn. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj, aż się połączą. Masę przełóż na czysty blat i wyrób ciasto, które powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Teraz czas na masło: wymieszaj ze sobą miękkie masło, dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czarny pieprz. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra, posmaruj całą powierzchnię wcześniej przygotowanym masłem. Pokrój ciasto w paski o szerokości około 5 centymetrów. W okrągłej formie układaj paski jak harmonijkę. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz około 40-45 minut. Po tym czasie Twój czosnkowy chlebek jest gotowy!