Podstawą nakrycia stołu jest uroczysta zastawa i eleganckie sztućce. Serwis powinien być utrzymany w jednolitej tonacji, najlepiej białej lub pastelowej, by w sąsiedztwie kolorowych pisanek czy mazurków tworzył piękne kontrasty.
Podstawowe elementy świątecznego nakrycia stołu to płaskie i głębokie talerze na dania główne, talerzyki deserowe do podania deseru, a w niektórych domach także przystawek oraz obowiązkowa waza. Tradycyjny żur czy barszcz biały powinien zostać odpowiednio wyeksponowany. Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje i sztućce środka stołu, czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, naczynka na sól i pieprz. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety.
Podobnie rzecz ma się z obrusem. Zarówno kremowy, jak i biały obrus z delikatnymi haftami będzie stylowo prezentował się na stole. Przy nakrywaniu do stołu nie sposób zapomnieć o świeżym bukiecie kwiatów. Spośród wiosennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje, hiacynty, frezje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.
Nasza propozycja na Minidoniczki ze skorupek. To sposób na bardzo oryginalną dekorację, która na pewno zaskoczy Twoich gości.
Co będzie potrzebne?
- jajka,
- barwniki do jajek,
- ziemia,
- mech,
- małe kwiaty np. narcyzy, hiacynty (mogą być sztuczne),
- kieliszki na jajka.
Instrukcja krok po kroku:
Myjemy jajka i gotujemy je na twardo. Zdejmujmy górną część skorupki i wydrążamy zawartość. Do skorupki wkładamy troche ziemi i kwiat. Górę skorupki dekorujemy mchem.