W obecnych czasach chyba każdy wie, czym jest cappuccino, a espresso zaserwowane ze szklanką wody nie wywołuje już konsternacji u nabywców. Wciąż istnieją jednak takie rodzaje kaw, które nie są powszechnie znane polskim konsumentom. Dowiedz się, jakie rodzaje kawy są obecnie popularne i co możesz wypróbować.
Typy kaw, które kochają ludzie na całym świecie
Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj kawy i absolutnie szanujemy tę różnorodność. Nie ma nic złego w uwielbianiu klasycznego czarnego napoju, podobnie jak doskonałym wyborem jest „mleko z kawą”, jednak warto znać dostępne opcje. Przede wszystkim nie dowiesz się, czy coś Ci smakuje, dopóki tego nie spróbujesz.
Znajomość większej ilości typów kaw ma jednak również inne walory. Przede wszystkim, możesz zachwycić swoich gości różnymi smakami, przygotowywanymi w domowym zaciszu. W ten sposób przygotowywane w ekspresie napoje będą jeszcze bardziej uprzyjemniać Wasz wspólnie spędzony czas.
1. Espresso doppio
Klasyczne espresso zna już chyba każdy. To zaparzona kawa speciality w ilości nawet 20 g na jedną filiżankę, zaparzona z dodatkiem niewielkiej ilości wody (około 30 ml). Jest niezwykle mocna, a dzięki temperaturze parzenia – również bogata w kofeinę.
Jej odmianą jest espresso doppio, które w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego – oznacza po prostu podwójne espresso. Do jego przygotowania wykorzystuje się podwójną porcję wody, czyli około 60 ml i serwuje z dodatkiem szklanki niegazowanej wody mineralnej.
2. Ristretto
Skoro jesteśmy przy espresso – nie sposób nie wspomnieć także o ristretto. To kawa, do przygotowania której wykorzystuje się jeszcze mniejszą ilość wody niż w przypadku espresso: 15 ml wrzątku wystarcza na około jeden do dwóch łyków. Choć sam napój jest bardzo aromatyczny, dostarcza nieco mniej kofeiny niż klasyczne espresso.
3. Caffe latte
To rodzaj kawy, który przypadnie do gustu osobom ceniącym sobie wysoką zawartość kofeiny oferowaną przez espresso i jednocześnie oczekującym nieco delikatniejszego smaku. Tradycyjne caffe latte przygotowuje się z espresso połączonego z mlekiem i odrobiną mlecznej pianki. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych!
4. Americano
Bywa również nazywana „lungo”, co jest włoskim słowem oznaczającym „długi” i odnosi się do rozmiaru szklanek, a także ilości samego napoju. Z uwagi na sposób parzenia, americano jest napojem dość bogatym w kofeinę. Jednocześnie, jest znacznie delikatniejsza w smaku. Odwiedzając sklep z kawą, spytaj koniecznie o ziarna, które pozwolą uzyskać odpowiedni efekt smakowy dla tego typu kawy.
5. Romano
To kawa, którą docenią prawdziwi koneserzy. Romano to nic innego jak tradycyjne espresso, połączone z odrobiną soku z cytryny lub startymi skórkami tego owocu. Połączenie pobudzającej kofeiny i orzeźwiających skórek cytrynowych gwarantuje doskonały smak.
6. Latte macchiato
To rodzaj kawy, który przypadnie do gustu wielbicielom mlecznych kaw, bowiem przyjmuje się, że odpowiednią proporcją prawidłowo przyrządzonego latte macchiato jest 25% espresso i 75% mleka. Pokochasz smak tego napoju za jego delikatność i kremowy smak.
Wyżej wymienione typy kaw to tylko przykłady. Oprócz nich, istnieje jeszcze wiele rodzajów, które musisz poznać. Dobra palarnia kawy zaoferuje Ci najlepsze ziarna do każdego z wyżej wymienionych typów tego napoju, a pracownicy z pewnością pomogą w odpowiednim doborze.
Artykuł sponsorowany