Polub nas na Facebooku

Jarmuż to zdrowe, ale niedoceniane warzywo. W Polsce jest wykorzystywany głównie do dekoracji potraw. Jednak jego właściwości zdrowotne były znane i doceniane w okresie starożytnym. Także obecnie w diecie jest potrzebny.

jarmuż 

ANTYNOWOTWOROWY

Dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy (sulforafanu, luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu) i witaminy K ma właściwości antynowotworowe, czyli może zapobiegać rakowi prostaty, płuc i jelita grubego, pęcherza moczowego, jamy ustnej, krtani, przełyku oraz hamuje rozwój raka jajnika, pęcherzyka żółciowego, wątroby i piersi. Jednak, aby zachował swoje działanie musi być poddawany obróbce parowej (gotowany na parze).

NISKOKOLARYCZNY

100 g zawiera 30 kcal. Nie zawiera tłuszczu, a jest bogaty w błonnik. Dzięki czemu działa pozytywnie na procesy trawienne i przyspiesza przemianę materii, wspomagając w ten sposób odchudzanie. Pomaga także w usuwaniu toksyn z organizmu. Dlatego warto go wprowadzić do diety, jeśli mamy zbędne kilogramy. Mimo że jest niskokaloryczny, jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera żelazo, witaminę A, B1, B2, B6, E, PP, C i K, magnez, wapń, sód, potas, fosfor i cynk. Może zapobiegać wrzodom dwunastnicy i żołądka oraz zapaleniu błony śluzowej żołądka. To lekkostrawna i zdrowa przekąska.

NASERCOWY

Wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo – naczyniowego oraz reguluje ciśnienie krwi. Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne i bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dzięki obecności żelaza i witaminy K zapobiega anemii, zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi i ułatwia gojenie się ran. Dodatkowo obniża poziom „złego” cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.

DLA KOŚCI

Jest źródłem wapnia i witaminy K, a dzięki czemu wzmacnia kości i zęby. Dlatego powinien się znaleźć w jadłospisie osób, które mogą zachorować na osteoporozę, np. kobiet w okresie menopauzy, u których ryzyko zachorowania jest większe. Zawiera więcej wapnia niż mleko krowie. Najlepszy jest jedzony na surowo lub poddawany krótkiej obróbce, bo pod wpływem wysokiej temperatury zmniejsza się ilość pierwiastka.