Jesień wprowadza małą rewolucję na naszych talerzach. O tej porze roku w kuchni króluje dynia, bakłażan oraz brukselka. Warzywa sezonowe to nie tylko zdrowy i smaczny dodatek do dań głównych czy sałatek, ale też doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów.
Koniec lata i początek jesieni wcale nie oznacza zakończenia sezonu na świeże warzywa. Jesień to zupełnie nowy bukiet smaków i aromatów. Umiejętnie wykorzystując w swojej diecie dary, które o każdej porze roku ofiarowuje nam natura, skomponujemy nie tylko smaczne, ale też zdrowie posiłki. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest postawienie na sezonowe warzywa, niż zakup mrożonek. Ponadto możemy oczekiwać, że warzywa sezonowe kupimy w korzystnej cenie.
Prosto z lasu
Jesień to przede wszystkim czas wypraw na grzyby. Wybierając się na spacer do lasu możemy nazbierać mnóstwo smacznych i aromatycznych grzybów, które przyrządzimy na najróżniejsze sposoby. Borowiki, podgrzybki czy kurki w różnej formie stanowią nieodłączny dodatek do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Zebrane okazy możemy zjeść od razu po wcześniejszym przygotowaniu, a także zasuszyć lub zamarynować. W ten sposób zaopatrzymy się w swoje własne zapasy np. na czas Świąt Bożego Narodzenia i nieodłączny dodatek do krokietów uszek oraz pierogów.
Królowa jesieni
Zdecydowanie najpopularniejszym jesiennym warzywem jest dynia. Co ciekawe służy nam ona nie tylko jako pyszny dodatek do różnych dań, ale także w celach ozdobnych. Małe dynie o finezyjnie ukształtowanej skórce są częstym elementem wnętrzarskich stylizacji w okresie jesiennym. Jednak to co tak naprawdę decyduje o wyjątkowości dyni, to jej wspaniały smak. Ponadto warzywo jest pożywne oraz bogate w witamin B1 oraz B2, a także stanowi nieocenione źródło składników mineralnych. Cenny jest nie tylko smakowity miąższ, ale także pestki. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B i C. Wysuszone i obrane możemy stosować jako dodatek np. do zup kremów lub sałatek. Dynię możemy przyrządzić na wiele sposobów, ale sztandarowym jesiennym daniem jest oczywiście kremowa zupa z tego warzywa. W podobny sposób możemy wykorzystać inne warzywa dyniowate – kabaczki oraz cukinie.
Innym nieodłącznym symbolem jesieni w kuchni jest bakłażan. To warzywo zyskało uznanie w sztuce kulinarnej różnych zakątków świata, dlatego na bazie bakłażana przygotujemy wspaniałe pasty, sosy, zapiekanki itd. Warzywo jest niskokaloryczne – 100 gramów bakłażana zawiera jedynie 20 kalorii. Nie zawiera wprawdzie zbyt wielu witamin, jest jednak ważnym źródłem błonnika.
Na jesiennym stole nie może zabraknąć również brukselki. Ta niskokaloryczna, bogata w witaminy i związki mineralne zielona kuleczka, sprawdzi się znakomicie jako dodatek do dań głównych oraz zup. W jesiennej diecie warto także uwzględnić takie warzywa jak:, buraki, cukinia, kalafior, kapusta, papryka, por, fenkuł czy seler. Wiele kulinarnych inspiracji można znaleźć na Przepisy Codogara.
Jesienne sałatki
W lecie większość z nas chętnie zajada się świeżymi sałatkami. Okazuje się, że jesień nie wymusza na nas pod tym względem drastycznych zmian w planie odżywiania. Nasze jesienne sałatki będą równie apetyczne jak te, które przygotowujemy w lecie. Aby podkreślić sezonowość dania, dodamy do niego naturalnie jesienne warzywa. Np. grillowany burak, bakłażan lub dynia będą się doskonale komponować z rukolą roszponką oraz kozim serem. Gotowana brukselka oraz brokuły będą się pasować do batatów, marchewki oraz papryki. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na pyszne i zdrowie sałatki, zajrzyj na http://www.codogara.pl/category/przepisy-na-salatki/
Jesień w kuchni to idealna sposobność do wypróbowania nowych przepisów oraz smaków. Sezonowe warzywa pod różnymi postaciami na pewno sprawią, że ta chłodna pora roku z pewnością będzie apetyczna.