Gdy za oknem wieje chłodny wiatr i pada deszcz, w ciepłej kuchni roznoszą się zapachy, od których ślinka cieknie. Zaproś jesień do swojego domu, przy użyciu piekarnika, dzięki któremu upieczesz soczyste mięsa, słodki jabłecznik czy też przepyszny placek ze śliwkami.
Jesień to, dla niektórych z nas wymówka, żeby gromadzić dodatkowy tłuszczyk. Tymczasem opinia dietetyków na temat jesiennego jadłospisu jest jednoznaczna: nasze potrzeby energetyczne nie ulegają zmianie, wiec nie ma potrzeby jeść więcej niż zwykle. W naszej diecie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, roślin strączkowych, owoców (zwłaszcza tych, bogatych w witaminę C), warzyw, chudego nabiału oraz ryb i czerwonego mięsa, bogatego w żelazo. Schab w musztardowej skórce zadowoli podniebienia największych smakoszy.
Do przygotowania mięsa potrzebujemy:
- 1,2 kg schabu bez kości
- łyżkę musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczkę miodu
- ząbek czosnku
- 6 gałązek rozmarynu
- 350 ml bulionu ( np. z kostki rosołowej)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Musztardę mieszamy z oliwą, miodem i sprasowanym czosnkiem. Następnie oprószamy mięso solą, smarujemy marynatą musztardową i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu, mięso wkładamy do brytfanki, posypujemy pieprzem i gałązkami rozmarynu. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200o piekarnika i pieczemy przez 15 min., po czym ostrożnie otwieramy piekarnik i wlewamy szklankę bulionu. Niektóre modele, np. piekarniki elektryczne Mastercook, są wyposażone w system, który powoduje po otwarciu piekarnika, automatyczne wysunięcie się wkładu z potrawą, co znacznie ułatwia użytkowanie tego urządzenia i minimalizuje ryzyko dotknięcia gorących elementów. Po wlaniu bulionu, zmniejszamy temperaturę do 180o i pieczemy jeszcze 50 min. Gotowy schab podajemy z zapiekanymi ćwiartkami ziemniaków i surówką z zasmażanej kapusty.
Dla łasuchów
Jesienne wieczory umili słodki placek ze śliwkami. Prosty przepis sprawi, że uda się on nawet niewprawionym w sztuce pieczenia ciast gospodyniom. Do tego smakowicie pachnie i wygląda niezwykle efektownie. Składniki są następujące:
CIASTO:
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- cukier waniliowy
- tłuszcz do smarowania formy
OBŁOŻENIE:
- 1,25 kg śliwek węgierek
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sok i skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
Drożdże i łyżkę cukru dodajemy do podgrzanego mleka. Wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie się burzyć, wlewamy całość do miski, dodajemy jajka i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, po czym wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i czekamy aż wypłynie. Następnie wyrabiamy je z resztą cukru i cukrem waniliowym. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Twaróg miksujemy z jajkami i cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie, na wierzchu rozprowadzamy krem serowy i układamy połówki śliwek. Pieczemy około 45 minut, w temperaturze 180o . Ciasto tak wspaniale i apetycznie pachnie, że okapy kuchenne mogą odpocząć.
Jesienią serca i żołądki rozgrzeją nam smakołyki z piekarnika. Bez względu na to, czy za szklanymi drzwiczkami rumieni się ciasto, czy też piecze się mięso, możemy mieć pewność, że zapach tych wspaniałych potraw zwabi do kuchni naszych najbliższych.
info. i foto.: materiały prasowe