Kapusta nie tuczy

Polub nas na Facebooku

Kapusta jest warzywem zdecydowanie niedocenionym, ale dzięki modzie na dietę kapuścianą w ostatnich latach zainteresowanie kapustą rośnie. Nic dziwnego – wbrew pozorom to bardzo pożywne warzywo! Jest bogata w witaminy: C, nieomal komplet B, A (10000 j.m. w 100 gramach), cenne i rzadkie witaminy E i K; sole mineralne – wapń, potas, magnez, siarkę, arsen i żelazo.

DSC_6043

Ważnym aspektem, jest fakt, iż kapusta wywiera zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza pracę żołądka i ułatwia trawienie, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Ponadto kapusta zawiera bardzo dużo błonnika. Błonnik oczyszcza żołądek i jelita, usuwając z nich resztki pokarmów, a ponadto w pewnym stopniu zapycha żołądek i w ten sposób hamuje uczucie głodu i częściowo chroni przed niekontrolowanymi napadami głodu. Świeży sok z kapusty wspomaga leczenie wrzodów żołądka i anemii, natomiast świeże liście ogrzane w gorącej wodzie, lekko sprasowane, stosuje się jako okłady na szyję i dekolt w przypadku przewlekłych infekcji gardła.

Kapusta nadaje się dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym oraz chorą wątrobą. Gotowana natomiast lub duszona traci swe właściwości lecznicze. Zalecana jest osobom otyłym, gdyż zaspokoi ich głód bez odkładania zbędnych kalorii: 100 g zawiera tylko 40 kalorii.

Kapusta może być bogatym w witaminy składnikiem sałatki, ale również w postaci kiszonej jest doskonałym dodatkiem do bigosu, kapuśniaku czy pierogów. Produkty kiszone pełnia ważna funkcję w odchudzaniu bo przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej czyli pomagają w odchudzaniu.

W sytuacji gdy chcemy szybko się odchudzić można 1-2 razy w tygodniu zafundować sobie kwaśniejszy dzień. Polegało by to na jedzeniu 3 razy dziennie (tylko nie podczas pierwszego i ostatniego posiłku przed 18-tą) surówek lub potraw z dodatkiem ok 30dag kiszonych ogórków lub kapusty. Czyli tego dnia zjadamy 1 kg np kiszonej kapusty. Było by nieostrożnością jeść większych ilości i samej tylko kiszonki. Dobrze jest kwas złagodzić jabłkiem, marchwią lub pomidorem. Żeby zachować bilans wapnia jemy przecież na śniadanie i przed 18-tą ser twarogowy. Tego dnia dobrze jest wypić około 3 litrów samej czystej wody (np 2 razy po 1,5 mineralnej nie gazowanej) – wody w pokarmie nie liczę.

Kapusta posiada lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu usuwa z organizmu nadmiar wody. Woda, która w zbyt dużej ilości jest zatrzymywana w tkankach, wywołuje efekt opuchlizny i sprawia, że wyglądamy na bardziej otyłych niż jesteśmy w rzeczywistości.