Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. Dlatego obowiązkowo powinna pojawić się w każdej diecie, także bezglutenowej. Może być elementem obiadu i koalicji zamiast makaronu, ryżu i ziemniaków. Jest dostępna przez cały rok.
BIAŁKOWA
Kasza ma dużą wartość odżywczą i stosunkowo wysoką zawartość białka, w porównaniu do innych białek roślinnych – zawiera od 10 do 16%. Im cieplejszy klimat, tym jest go więcej. Ma więcej białka niż zboża. Białko kaszy jest lepiej przyswajalne i ma podobną wartość jak białko fasoli, grochu i soi, czyli roślin strączkowych.
Jest źródłem unikatowych egzogennych aminokwasów, które nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczone z pożywiania: lizyny, która odpowiada za wchłanianie wapnia oraz tryptofanu, który stymuluje produkcję hormonów szczęścia i dobrego snu, czyli serotoniny i melatoniny. Oprócz białka, dostarcza także głównie węglowodany złożone (69 g w 100 g).
WITAMINOWA
To źródło wielu witamin i soli mineralnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera węglowodany złożone, witaminę E i witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B6, PP, magnez, żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor, krzem oraz kwas pantotenowy i foliowy. Dodatkowo ma w sobie przeciwutleniacze, np. rutynę, kwercetynę, procyjanidynę i pelargonidynę o działaniu przeciwrodnikowym, przeciwzapalnym i przeciwmiażdżycowym.
DIETETYCZNA
Zawiera niewiele tłuszczu – tylko 3 g w 100 g i są to głównie zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym jest cennym źródłem błonnika (6 g w 100 g) : zawiera go więcej niż ryż i makaron. Dlatego poleca się ją osobom, które mają problemy trawienne i próbują schudnąć. Mimo to jest sycącym produktem.