Kasza jaglana wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Choć powoli wraca do łask, wielu Polaków nadal nie wie, jak zdrowy jest to produkt.
Aby pozbyć się lekko gorzkawego posmaku kaszy jaglanej wystarczy odpowiednio ją przygotować, a wówczas świetnie się komponuje z daniami słonymi i słodkimi.
A jakie są zalety tejże kaszy?
– jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka,
– jest bogata w witaminy z grupy B
– zawiera sporo żelaza, dlatego jest zalecana anemikom i kobietom ciężarnym,
– jest produktem bezglutenowym, dlatego mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię,
– ma właściwości antywirusowe, oczyszcza błony śluzowe, jest domowym sposobem na katar i mokry kaszel, zwłaszcza u małych dzieci, którym nie można jeszcze zaaplikować silniejszych lekarstw.
– jest dość kaloryczna (100 g ugotowanej kaszy dostarcza ok. 350 kcal), ma też wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc zalecana diabetykom. Osoby odchudzające się również nie powinny spożywać jej zbyt dużo,
– ma działanie zasadotwórcze, nie powoduje zakwaszenia organizmu,
– wspomaga układ odpornościowy organizmu – wzmacnia, nie wychładza, czyli jest idealna na zimowe śniadania.
Jak prawidłowo przyrządzić kaszę jaglaną?
Przed ugotowaniem kaszę należy dokładnie wypłukać (najpierw zimną a potem gorącą wodą) lub zanurzyć na chwilę w gotującej się wodzie, odcedzić i ugotować w innej wodzie. Kaszę wrzucamy na wrzącą wodę w proporcjach 1 szklanka kaszy do 2-2,5 szklanki wody. Do gotującej się kaszy należy dodać szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju. W ciągu 15-20 minut kasza wchłonie wodę, wówczas wyłączamy źródło ciepła i przykrywamy na kilka minut.
Z czym podawać kaszę?
Kaszę jaglaną można jeść praktycznie ze wszystkim. Może stanowić dodatek do mięsa np. z warzywami lub do zup. Może być bazą zapiekanek i sałatek. Dzieciom zasmakuje wersji słodkiej z owocami, bakaliami – jako ciasta, ciasteczka lub mus. Można nią zastąpić bułkę tartą.
Oto kilka naszych pomysłów na kaszę jaglaną.
Kasza jaglana z warzywami na patelnię.
Kaszę ugotować. Warzywa podsmażyć na patelni, dodać kaszę. Wymieszać, doprawić ulubionymi przyprawami.
Ciasteczka bananowo-jaglane
Ugotowaną kaszę (100 g) zmiksować z jednym bananem. Uformować ciasteczka o średnicy kilku centymetrów i grubości ok. 2 mm. Na wierzch każdego położyć ulubione orzechy (włoskie, pekan, laskowe). Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut.
Cisto jaglane z jabłkami
300 g surowej kaszy jaglanej połączyć z utartymi jabłkami (ok. 1,5 kg), dodać 2 garści rodzynków i cynamon. Ewentualnie dosłodzić kilkoma łyżkami miodu lub ekstraktem z wanilii. Piec w podłużnej brytfance w temperaturze 180oC przez 1,5 godziny aż wierzch lekko zbrązowieje. Poczekać aż ostygnie i dopiero kroić.
Mus jaglano-owocowy
Ugotowaną kaszę zmiksować z ulubionymi owocami. Może to być pomarańcza, banan, uprażone jabłka lub gruszki. Dla osłody można dodać miód, cynamon lub bakalie.