Kino Kulinarne po raz 4. na TRANSATLANTYK Festival Poznań 2014!

Polub nas na Facebooku

W dniach 9-13 sierpnia br. TRANSATLANTYK po raz czwarty zaprezentuje w Poznaniu Kino Kulinarne – jedną z najpopularniejszych sekcji filmowych festiwalu. Obok seansów filmowych organizatorzy zaproszą widzów na pięć wyjątkowych kolacji, serwowanych
w Transatlantyk Restaurant na poznańskich Błoniach Wildeckich. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni, w tym po raz pierwszy dwie szefowe kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową
i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z twórcami Berlinale.

kul.

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji filmowych TRANSATLANTYK Festival Poznań.

W tym roku odbędzie się w stolicy Wielkopolski już po raz czwarty. Podczas cyklu filmowego pod tym właśnie tytułem, widzowie – jak co roku – oprócz seansów filmowych, wezmą udział
w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi kolacjach. Bilet na każdy z 5 pokazów jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację, która będzie miała miejsce w starannie wybranej i zaaranżowanej przestrzeni restauracyjnej. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni
z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni, w tym po raz pierwszy dwie szefowe kuchni. Dodatkową wartością wieczoru są dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Berlinale. Kurator berlińskiego cyklu Thomas Struck od samego początku czuwa także nad merytoryczną koncepcją poznańskiej edycji Kina Kulinarnego.

Ideą Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową – obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości. Poprzez Kino Kulinarne propagujemy zdrową, czystą, tradycyjną żywność, w opozycji do GMO i masowej przemysłowej produkcji. – twierdzi Jan A.P. Kaczmarek,  twórca Festiwalu Transatlantyk

Menadżerem kuchni Kina Kulinarnego Festiwalu Transatlantyk będzie ponownie Patryk Dziamski, szef kuchni i jeden z wyróżniających się doradców kulinarnych w Polsce. Projekcje filmowe odbędą się podobnie jak w latach ubiegłych w Multikinie 51 o godzinie 18.30, a na kulinarną ucztę goście Kina Kulinarnego przeniosą się do Transatlantyk Restaurant, zlokalizowanej na poznańskich Błoniach Wildeckich.

 

Program Kina Kulinarnego 2014

Podczas Kina Kulinarnego wybierzemy się do Indii, tak bardzo bogatychw aromaty, smaki i kolory. A wszystko to za sprawą obrazu filmowego Ritesha Batry pod tytułem „Smak Curry” („The Lunchbox”). Ila, wciąż młoda i piękna kobieta, od lat prowadząca życie gospodyni domowej, postanawia dodać trochę koloru swojemu bezbarwnemu małżeństwu zgodnie z maksymą „przez żołądek do serca”, a mają jej w tym pomóc kulinarne talenty. Ma wielką nadzieję, że nowa potrawa, której smak doprowadziła do doskonałości, wzbudzi żywą reakcję wiecznie nieobecnego męża. Specjalna przesyłka z jedzeniem, wysłana do niego do biura, przez pomyłkę trafia w ręce innego mężczyzny, zamkniętego w sobie samotnika. Ila, podejrzewając, że ktoś obcy zjada przygotowane przez nią posiłki, następnego dnia wkłada do przesyłki nie tylko obiad, ale też liścik. Wkrótce dostaje zaskakującą odpowiedź od nieznajomego. Tak rozpoczyna się pełna subtelnych emocji relacja między dwójką nieznajomych, pragnących nadać życiu odrobinę smaku.

Gościem będzie sam reżyser Ritesh Batra, a prawdziwą ucztę kulinarną pełną aromatów przygotuje dla gości Ewa Malika Szyc Juchnowicz – szefowa kuchni i właścicielka Restauracji Malika w Gdyni. Urodzona w Algierii, wychowywana w szacunku do ojczyzny i nostalgii za Polską i jej smakami, na różne sposoby poszukuje harmonii pomiędzy tymi kulturami. Dla gotowania wywróciła swoje życie do góry nogami, porzucając wykonywany zawód nauczyciela i tłumacza języka francuskiego. Gotuje zawodowo od 6 lat. Swoje doświadczenie zdobywała w restauracjach w Trójmieście i na stażach za granicą. Prowadzi warsztaty kulinarne, podczas których – podobnie jak w swojej kuchni – łączy smaki Maghrebu i Francji z darami polskich pól i łąk oraz sezonowością. Finalistka dwóch telewizyjnych konkursów kulinarnych „Gotuj o wszystko” programu Dzień dobry TVN oraz I edycji prestiżowego TOP CHEF w telewizji POLSAT.

 

Podczas Festiwalu przeniesiemy się także na Daleki Wschód poprzez fantastyczny obraz filmowy pt. ”Final Recipe” w reżyserii Giny Kim. Wielkimi krokami zbliża się największy telewizyjny konkurs kulinarny. Uczestnicy pragnący oszałamiającej kariery i spełnienia swoich marzeń ściągają na niego z całego świata. Wśród nich jest Mark, który ma wielki talent kulinarny, ale także niemałego pecha. Nie zarejestrował się na konkurs odpowiednio wcześnie. Pod wpływem chwili postanawia jednak oszukać los i pozostać w grze. Podszywa się pod nieobecnego uczestnika z Rosji i uwodzi jury swoją kuchnią oraz zaradnością. Mimo sukcesu, wciąż nie jest jednak pewien czy powinien w życiu podążać tą drogą. W międzyczasie w historię tej rywalizacji wplata się wątek miłosny.

Aby stworzyć wykwintną kolację, obrazem tym będzie inspirował się Kuba Korczak – pasjonat, poszukiwacz smaków, szef kuchni, doradca kulinarny. Od ponad dekady dzieli się swoim doświadczeniem, prezentując regionalne i nieodkryte polskie smaki. Tworząc autorskie połączenia
i serwując zaskakujące smakiem kompozycje, poszerza świadomość konsumencką swoich gości. Ekspert kulinarny stacji TVN 24 i wykładowca trójmiejskiej Akademii Kulinarnej Fumenti. Wieloletni działacz Slow Food Polska, członek Polskiej Akademii Smaku. Gotował w najciekawszych restauracjach w kraju oraz w Grecji, gdzie spędził część swojego życia. Pomysłodawca innowacyjnego projektu kulinarnego Food for Friends oraz rodzinnego festiwalu GOOD FOOD FEST.

Zaprezentujemy także obraz „Łańcuch pokarmowy” („Food Chains”). Autorem filmu jest Sanjay Rawal, który weźmie udział w seansie filmowym i kolacji, opowiadając o swoim dokumencie. Film wyprodukowany przez Evę Longorię, która pojawia się też na ekranie, opowiada o jedzeniu z nieoczekiwanej perspektywy. Nie zobaczymy tu pełnych smakołyków talerzy, lecz ludzi, którzy zbierają dla nas owoce ziemi, abyśmy mogli je radośnie konsumować. Na Florydzie robią to imigranci – często nielegalni – z Ameryki Południowej, nierzadko w warunkach i za stawki urągające ludzkiej godności. Za motto „Łańcucha pokarmowego” uznać można padające w nim zdanie, że zbieracze nie są biedni, tylko robi się ich w konia. Paradoksalne jest, że gromadząc jedzenie, sprzedawane później w supermarketach i serwowane w restauracjach, sami bywają głodni. Sprawiedliwy handel to wciąż slogan – jest jeszcze bardzo wiele w tej kwestii do zrobienia.

Dokument Sanjaya Rawala posłuży jako inspiracja Piotrowi Markowskiemu, szefowi kuchni Restauracji Jadalnia w Poznaniu. Piotr Markowski gotuje zawodowo od 14 lat i jest zdobywcą złotego medalu w konkursie drużynowym w Riva del Garda we Włoszech w 2000r. Zaczynał swoją karierę w Hotelu Merkury, pracował w irlandzkich restauracjach hotelowych, m.in. Bewley’s. Miał przyjemność gotować dla premierów państw Unii Europejskiej podczas polskiej prezydencji, będąc szefem kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050. Docenia sezonowe oraz lokalne produkty, które
w jego kuchni przeważają. Nie brakuje w niej również darów lasu oraz ryb z polskich rzek i jezior. Inspiracji poszukuje głównie w tradycji, ale w jego daniach nie brakuje nowoczesności oraz lekkości. Tworzone przez niego menu pełne jest fantastycznych rodzimych smaków.

 

Kolejna podróż na Daleki Wschód – na ekranie zagości film „Zone Pro Site” tajwańskiego reżysera Yu-Hsun Chena. W jego komedii poznajemy trzech kucharzy. Każdy
z nich był kiedyś mistrzem w dziedzinie kulinariów. Mistrz Silly Morta, mistrz Shost Head i mistrz Fly Spirit trzęśli tajwańskim rynkiem restauracyjnym i nie mieli sobie równych. Rywalizowali tylko ze sobą. Pokonał ich dopiero kryzys ekonomiczny, który złamał interesy każdego z nich i przerwał świetną passę w ich życiu. Po latach wszyscy próbują pokochać swoją dawną pasję na nowo. Szczególnie zależy na tym mistrzowi Fly Spirit, który nie ma łatwo. Chciałby przekazać swoje dziedzictwo i wiedzę dorastającej córce, ta ma jednak inne plany. Jednak z czasem córka dostrzeże, że w gotowaniu, podobnie jak w ukochanej modzie, też można wyrażać siebie, zaszczepić swoje serce i pasję oraz wymalować na talerzu danie, które będzie istnym dziełem sztuki.

Tego wieczoru o podniebienia gości zadba Ewa Olejniczak, druga wspaniała szefowa kuchni podczas tegorocznej edycji Kina Kulinarnego. Ewa może się pochwalić doskonałą znajomością tajników kuchni europejskiej, azjatyckiej oraz kuchni nowoczesnej. W wieku 16 lat została uczennicą wyśmienitego Szefa Kuchni – Kurta Schellera w hotelu Sheraton w Warszawie. W 2010 roku otrzymała stanowisko szefa kuchni jako najmłodsza (27 lat) kobieta w hotelu klasy Sheraton oraz piastowała to stanowisko jako jedyna kobieta w kompleksie kategorii 5* w Polsce. Była pierwszym, rodzimym Szefem Kuchni hotelu Intercontinental Warszawa. Na aukcji charytatywnej ,,Smaki dobra” Ewa sprzedała swoje danie za rekordową sumę ponad 50 tys. zł.  Jest członkinią (jako jedna
z dwóch kobiet w Polsce) międzynarodowej organizacji „Woman In WACS”.

13 sierpnia

Będzie też prawdziwa niespodzianka dla fanów Charliego Chaplina, ponieważ naszym widzom chcielibyśmy zaprezentować jego film pt. „Dzisiejsze czasy” („Modern times”) z 1936 roku. Chociaż „Dzisiejsze czasy” bardzo niewspółcześnie unikają dialogów, opowiadają klasyczną, zgodną z oczekiwaniami publiki historię miłosną. Niepokorny robotnik spotyka ubogą dziewczynę
i razem podejmują walkę o godne życie i miejsce w społeczeństwie, którego symbolem jest upragniony domek. Komedia przesiąknięta jest atmosferą niespokojnych lat 30. Głodujące rodziny, mężczyźni stojący w kolejkach za pracą, wybuchające na prawo i lewo protesty. Jeśli ktoś jest
w stanie przejść przez te „Dzisiejsze czasy” z godnością, to tylko bohater Chaplina.

Tego wieczoru gotować dla gości będzie jedyny i niepowtarzalny team dwóch wspaniałych szefów kuchni – Robert Trzópek i Jacek Fedde. Robert Trzópek jest nowym szefem kuchni w hotelu Holiday Inn Warszawa Józefów. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych na świecie restauracjach m.in.: Le Manoir aux Quat’ Saisons w Oxfordzie (2 gwiazdki przewodnika Michelin), słynnej restauracji Noma w Kopenhadze (dwukrotnie zdobyte pierwsze miejsce
w rankingu najlepszych światowych restauracji S. Pellegrino). Jego umiejętności  oraz talent sprawiły, iż jako jedyny Polak został zaproszonym do współpracy przez Ferrana Adrię – legendarnego szefa kuchni El Bulli, dzięki któremu hiszpańska restauracja zdobyła światową sławę
i 3 gwiazdki Michelin. Robert jest jednym z pierwszych polskich kucharzy uprawiających tzw. „kuchnię przyszłości” – do przyrządzania potraw często wykorzystuje zasady kuchni sous vide. Dzięki jego innowacyjności lokal, w którym pracował poprzednio – Tamka 43 – zdobył drugie miejsce podczas swojego debiutu w projekcie Wine&Food Noble Night oraz uhonorowany został trzema sztućcami Michelin. Jacek Fedde jest szefem kuchni w restauracji „Bazar 1838”w Poznaniu. Urodził się w Gdańsku i tam rozpoczynał pracę. Już w trakcie szkoły średniej pracował sezonowo
w kuchni, jednak tak naprawdę swojego fachu uczył się w restauracji Dwór Oliwski u ówczesnego szefa kuchni – Phillipe Abrahama. Większość swoich zawodowych doświadczeń zebrał pracując
w Europie Zachodniej i na Karaibach. To właśnie na Bermudach poznał czym tak naprawdę jest ciężka praca, kiedy kuchnia licząca sześciu kucharzy musiała dziennie obsłużyć nawet do 300 gości a la carte. Po powrocie z zagranicy wrócił w rodzinne strony i został szefem kuchni
w hotelu „Neptun” w Łebie, a następnie  podjął się trudnego zadania  odbudowania marki i zaufania do restauracji w hotelu Rezydent w Sopocie.  W pełni temu podołał i restaurację „Pasjami” uczynił jedną z najbardziej cenionych w Sopocie. W 2012 roku opracował koncepcję, a następnie uruchomił restaurację „Tłusta kaczka” w Gdyni. W kwietniu 2012 roku rozpoczął współpracę z Bazarem Poznańskim i od podstaw stworzył pierwszą z restauracji „Bazar 1838”.

Menadżer kuchni Kina Kulinarnego Patryk Dziamski był uczestnikiem szczytu gastronomicznego Madrid Fusion 2013, na którym brał udział w wykładach kulinarnych takich sław światowej gastronomi jak: Jordi Butron, Jordi Roca czy Andoni Luiza Aduriza. W latach 2011 oraz 2012 brał udział w warsztatach kulinarnych „Gastronomia na Obcasach” w Escuela de Hosteleria
w Barcelonie oraz jako trener w tym wydarzeniu podczas targów Polagra Food w 2011 r. Właściciel
i założyciel marki Dziamski Culinary Studio, specjalizującej się w organizacji warsztatów kulinarnych, szkoleń i praktyk zarówno dla pasjonatów, jak i uczniów szkół gastronomicznych, oraz Dziamski Concept Rest. Współtwórca restauracji Mimoza, w której obecnie tworzy swoją autorską kuchnię.

Floor Menadżerem Transatlantyk Restaurant podczas tegorocznej edycji Kina Kulinarnego będzie tak jak w roku ubiegłym Tomasz Tarkowski.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMój Sandomierz
Następny artykułTRANSATLANTYK is green!