Kiwi – zielony owoc na zdrowie

Polub nas na Facebooku

Kiwi to owoc dobrze znany, ale jednak niedoceniany. Warto jednak włączyć go do diety, ponieważ to bomba witaminowa oraz źródło potrzebnych minerałów. Nie każdy również wie, że możemy go jeść, gdy się odchudzamy. Owoc posiada także właściwości lecznicze oraz poprawia samopoczucie i zapobiega depresji.

 Kiwis-rodajas

BOGATE KIWI

Kiwi to naturalna bomba witamin i minerałów. Jest źródłem witaminy z grupy B, witaminy C, E i K oraz miedzi, żelaza, wapnia, magnezu, cynku i potasu oraz kwasu foliowego. Już jedno kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C u dorosłego człowieka. Kiwi ma więcej potasu niż banan. Najwięcej witamin jest pod jadalną skórką.

Bogaty skład sprawia, że jest owocem, który koi nerwy i poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie grypy i przeziębiania oraz oczyszczanie organizmu z toksyn, chroni przed anemią, miażdżycą i chorobami serca oraz obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze. Jest też naturalnym środkiem przeczyszczającym i pomaga w zaparciach i innych dolegliwościach pokarmowych. Kiwi to także owoc dobry na wzrok i na sen. Może zapobiegać jaskrze i chronić wzrok przed uszkodzeniem oraz poprawiać jakość snu. Dlatego to owoc o działaniu zapobiegawczym oraz leczniczym.

KIWI NA DIETĘ

Kiwi może być składnikiem diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczne. Poza tym zawiera kwasy owocowe i enzymy, które pomagają spalać tkankę tłuszczową oraz błonnik, wspomagający metabolizm i regulujący procesy trawienne. Można z niego przygotować soki, kompoty, krem, zupę, koktajle i sałatki. Kiwi mogą jeść cukrzycy w ograniczonych ilościach. Pamiętajmy, że może być przyczyną alergii skórnej.