Konfitura morelowa jako jesienny przysmak! Palce lizać!

Polub nas na Facebooku

Aksamitne, niezwykle słodkie i soczyste. Morele, bo oczywiście o nich mowa, pod jedwabistą skórką kryją nie tylko niepowtarzalny smak lata, ale również całe bogactwo wartości odżywczych. Sezon na morele w pełni, dlatego też warto to wykorzystać i zatrzymać ich słodycz na dłużej.

51f8c153b6e70___019konfitura-morelowa
fot.: DIAMANT

Konfitura morelowa to doskonały pomysł. Jej przygotowanie z Konfitur-Fix DIAMANT jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Domowa konfitura z moreli idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, naleśników. Natomiast słodko-kwaśna jest wspaniała do kurczaka w egzotycznym sosie.

Konfitura morelowa

Składniki:

– 1 kg moreli (zważonych bez pestek)

– 350g Cukru białego DIAMANT

– 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT

– Sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)

– 50 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fixem. Włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Przed samym końcem gotowania, dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut i gotowe. Smacznego!

info.: materiały prasowe