Kojarzona z żabimi udkami, może każdego smakosza oczarować swym bogactwem. Dania, które uwielbiają Francuzi, mogą zaskoczyć tych, którzy na menu tego kraju patrzą przez pryzmat stereotypów. Jakie potrawy można zatem ujrzeć na francuskim stole?
Zupa cebulowa
Kuchnia francuska to przede wszystkim wspaniałe zupy. Jedną z tych, których koniecznie trzeba spróbować, jest zupa cebulowa z grzankami. Pieczona cebula, zalana bulionem, podawana z grzanką z serem – oto prosty, za to niezwykle ciekawy przysmak, który może zaskoczyć niejednego smakosza.
Zupa rybna
Francuzi chętnie sięgają po ryby, z których tworzą m.in. ciekawe zupy. Wywar z ryb, dzięki wspaniałym przyprawom i takim dodatkom, jak kalmary, małże i krewetki, może się przemienić w wyborną zupę. Anyż i likier anyżowy sprawią z kolei, że danie to będzie zachwycało swym typowo francuskim charakterem.
Wołowina po burgundzku
Francuski gulasz wołowy z pieczarkami i czerwonym winem to kolejny przysmak, którym menu tego kraju może nas zaskoczyć. Danie to składa się z mięsa wołowego, wędzonego boczku, marchewki, czosnku, cebuli, mąki pszennej, bulionu wołowego, koncentratu pomidorowego, pieczarek oraz wielu ciekawych przypraw. Efekt? Sycący, gęsty gulasz, który każdego miłośnika dobrej kuchni zaskoczy wybornym smakiem i bogactwem aromatów.
Sałatka nicejska
A co z warzywami? I im Francuzi poświęcają sporo uwagi. W kraju tym wielka popularnością cieszy się sałatka nicejska, przyrządzana z sałaty lodowej, jajek, tuńczyka, fasolki szparagowej, pomidorów, cebuli i oliwek. Taki zestaw wystarczy polać sosem z oliwy, musztardy i soku z cytryny, by otrzymać wyborne danie.
Ratatouille
Ratatouille to popularny we Francji gulasz, przyrządzany z letnich warzyw. Kolorowa papryka, bakłażan, cukinia, cebula i czosnek –oto składniki, które po podsmażeniu i podduszeniu wystarczy doprawić ziołami. Jakimi? Można sięgnąć po mieszankę ziół prowansalskich, można też postawić na świeży tymianek, bazylię oraz oregano.
Galletes
To danie jest świetną alternatywą dla tych, którzy uwielbiają naleśniki i chcieliby zobaczyć je w nowej wersji. Ciasto naleśnikowe, przygotowane z mąki pszennej i gryczanej, jajka i mleka, podawane jest tu z pieczarkami, gotowaną szynką, serem oraz koktajlowymi pomidorkami. To danie smakuje i wygląda rewelacyjnie, warto go zatem spróbować przynajmniej raz w życiu.
Tarta z burakami i kozim serem
Tarta z ciasta francuskiego może być serwowana z różnymi dodatkami. Wśród tych najciekawszych pojawiają się buraki z serem kozim. Dzięki takim dodatkom, jak syrop z agawy, oregano, tymianek czy ocet balsamiczny, gotowa tata smakuje wyśmienicie.
Potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Ta potrawka powstaje z szynki i łopatki wieprzowej, które podaje się z kawałkami białej kiełbasy oraz z zieloną soczewicą. Warzywny bulion, marchew oraz długa lista przypraw to kolejne dodatki, dzięki którym ten francuski przysmak jest nie tylko pożywnym, ale przede wszystkim smacznym daniem.
Wystarczy przejrzeć książkę kucharską, by przekonać się, że dieta Francuzów może zaskakiwać. To menu zróżnicowane, pełne oryginalnych potraw, wśród których każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego.