Wchodząc w nowy rok każdy z nas ma do zrealizowania jakieś postanowienia. Najczęstsze z nich dotyczy zdrowej diety, stylu życia oraz częstszych ćwiczeń. Dziś powiemy coś więcej o diecie wegańskiej! Dlaczego sprzyja ona realizacji tych celów?
Masz dość uczucia ciągłego zmęczenia, jesteś słaba, ciągle senna, brakuje ci energii i na dodatek wydaje ci się że ta zima trwa wiecznie? Może warto zastanowić się nad swoją dietą? Być może dostarczasz w niej zbyt mało owoców i warzyw i pijesz zdecydowanie za mało wody.
To już chyba najwyższa pora na zmiany i kuchnia wegańska jest na to najlepszym lekarstwem, jest smaczna, zdrowa i wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Zacznij od przygotowywania koktajli i zup kremów. Co będzie ci potrzebne? Mikser kielichowy (jeden z tych: https://www.euro.com.pl/miksery-kielichowe.bhtml) będzie teraz najbardziej wykorzystywanym sprzętem w twojej kuchni.
O czym pamiętać przy zakupie dobrego miksera kielichowego? Zwróć uwagę no moc urządzenia, jego kielich z czego został wykonany, czy będzie łatwy do umycia oraz czy ma funkcje rozdrabniania bardzo twardych orzechów, czy kostek lodu.
Jeśli myślisz, że zrobienie wegańskiego obiadu jest trudne i czasochłonne, zajrzyj poniżej, a przekonasz się ze wcale tak nie musi być!
Danie obiadowe – do czego wykorzystać mikser kielichowy
Zacznij od prostych i smacznych placków ziemniaczanych, tyle że nie takich tradycyjnych, jak przygotowywałeś do tej pory. W odróżnieniu od tych, które są już wszystkim bardzo dobrze znane, te placki wykonuje się z ziemniaków gotowanych i nie dodaje się też do nich jajek.
Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków, 1 mała cebulka posiekana w kostkę, 125 ml. mleka kokosowego, 2 łyżki mąki ryżowej, olej do smażenia, 1 pęczek koperku, szczypta soli.
Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, koperek drobno posiekać, dodać resztę składników i usmażyć na oleju. Podawać na słodko lub z solą. Można też przygotować do placuszków warzywa pokrojone w paski i usmażyć je na oleju, tak żeby były lekko aldente.
Zupy – coś pysznego, kremowego
Tutaj właśnie przyda się mikser kielichowy do przyrządzania pysznych zup kremów. Nawet jeśli nie mamy w lodówce zbyt dużo produktów, na pewno uda się wyczarować coś pysznego. Bardzo łatwa w wykonaniu jest np. zupa kalafiorowa. Potrzebujemy tylko: 1 kalafior, około 4 lub 5 średnich ziemniaków, 1 małą cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, pieprz, sól, pieprz ziołowy, 1 łyżeczka suszonej bazylii, odrobina chili. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, pamiętając żeby się nie rozgotował. Cebulę z czosnkiem smażymy na patelni, ziemniaki kroimy w kostkę i też podsmażamy na patelni. Następnie zalewamy wszystko wodą, gotujemy do miękkości i dodajemy kalafiora i przyprawy, teraz już wystarczy wszystko zmiksować i gotowe. Na wierzch zupy możemy posypać uprażony słonecznik.
Koktajle i przekąski – dla zdrowia i urody
Lubiane przez wszystkich chipsy i frytki, możemy zrobić sami w domu. Frytki ziemniaczane można zastąpić innymi warzywami np. batatami, selerem, pietruszką czy marchewką, które świetnie się do tego nadają. A niezdrowe chipsy ze sklepu, zamienić na te robione w domu, z batatów przygotowywanych w piekarniku. Niezwykle zdrowe będą koktajle warzywno owocowe, są najzdrowsze ponieważ nie poddawane obróbce termicznej i nie tracą przy tym żadnych wartości odżywczych ani witamin. Oto bardzo orzeźwiający koktajl na lato: 2 sztuki kiwi, 1 mały ogórek, 1 garść szpinaku, 1 gałązka selera naciowego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki pestek dyni i około pół szklanki wody (zależy jak bardzo ma być gęsty koktajl). Wszystko miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Kuchnia wegańska zachęca swoją rozmaitością potraw, trzeba tylko nauczyć łączyć ze sobą różne składniki i nie bać się eksperymentować. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania posiłku na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Jedząc warzywa i owoce na pewno nie zrobisz sobie krzywdy, a twój organizm ci za to podziękuje wspaniałym samopoczuciem i lepszym wyglądem skóry.