Lasagne podbiła polskie stoły i podniebienia. Polubiliśmy ją za to, że jest łatwa w przygotowaniu i każdy może stworzyć własną wersję tej potrawy, ze swoimi ulubionymi dodatkami.To jedno danie daje nam tysiące kulinarnych możliwości.Jednak kluczowym składnikiem każdej lasagne jest makaron. Powinien być wysokiej jakości, aby nasz przysmak doskonale smakował i jednocześnie apetycznie prezentował się na talerzu. Świetnie też, jeśli nie wymaga wcześniejszego gotowania, dzięki czemu ulubioną potrawę stworzymy jeszcze łatwiej i szybciej.
Lasagne to potrawa, która sprawdza się w wielu sytuacjach. Może być codziennym, domowym obiadem, a także atrakcją towarzyskiego przyjęcia albo rodzinnych świąt i uroczystości. Jest doskonała zarówno z sezonowymi, świeżymi warzywami, jak też z mięsem,grzybami czy innymi, ulubionymi składnikami. Może przybrać wiele wariantów smakowych – pikantny lub łagodny, z tradycyjnym sosem pomidorowym lub beszamelem, aż po bardziej zaskakujące,np. kuchni orientalnej.
Makaron–podstawa doskonałej i szybkiej lasagne
Każdy smakosz lasagne wie, że podstawą udanego dania jest makaron. To on zapewnia pyszne uzupełnienie smaku pozostałych składników, jak też atrakcyjny i apetyczny wygląd całej potrawy. Dlatego należy postawić na wartościowe produkty, które powstają tylko z wysokiej jakości pszenicy. Odpowiedni proces mielenia i suszenia mąki gwarantuje, że makaron pozostaje twardy i sprężysty. Lasange przygotujemy jeszcze szybciej i jeszcze łatwiej jeśli sięgniemy po płaty makaronu, które nie sklejają się i nie wymagają wcześniejszego gotowania. Wtedy wystarczy już tylko dodać ulubione składniki i sos, by powstało smaczne i pożywne danie.
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwie wersje smakowitej lasagne: z curry i mlekiem kokosowym, którą na pewno zaskoczymy znajomych podczas imprezy oraz z kurczakiem i pesto – świetną propozycją dla całej rodziny.
Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
POTRZEBUJESZ:
- Makaron ( tu: Lubella Lasagne) 1/2 opakowania
- mozarella 300g
- bakłażan 1 sztuka
- duża cukinia 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- imbir
- kolendra 1 pęczek
- pomidory krojone Łowicz 1 puszka
- mleko kokosowe 2 puszki
- olej rzepakowy
- masło 3 łyżki
- curry w proszku 4 łyżki
- mąka (tu: Lubella) 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
- Na pierwszy ogień…
Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.
- W międzyczasie…
Masło przesmaż z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.
- To już prawie meta!
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu daj resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.
Brawo! Stworzyłeś inspirujące i pyszne danie!