Lasagne z kurczakiem i pesto
POTRZEBUJESZ:
- Makaron (tu: Lubella Lasagne) 1/2 opakowania
- ugotowane mięso z kurczaka 500g
- ricotta 250g
- mozarella 300g
- parmezan drobno starty 100g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- szpinak siekany (rozmrożony) 300g
- koncentrat bulionu drobiowego (tu: Krakus) 500ml
- pesto 1 słoiczek
- mleko 500ml
- masło 70g
- mąka (tu: Lubella) 60g
- sól i pieprz do smaku
- DO DZIEŁA!
- Na pierwszy ogień…
Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i koncentrat bulionu Krakus, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos.
- W międzyczasie…
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio.
- To już prawie meta!
Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.
Brawo! Zaproś bliskich do stołu!