Polub nas na Facebooku

Smoothies

Jak coś tak zdrowego może być niedobre dla zębów? Nie każdy smoothie taki będzie. Jedne są zrobione na bazie wody, cytrusów i cukrów, a inne na jogurcie i bananie. Dentyści pochwalą cię za picie tych drugich, a za pierwsze… zapłacimy nadwrażliwością zębów i borowaniem.

– Odczyn pH w ustach jest lekko kwaśny, wskaźnik pH wynosi ok. 5,5, a wszystko co wpływa na obniżenie go poniżej tego punktu, jest potencjalnie szkodliwe dla szkliwa. Jeżeli mamy ochotę na smoothie, to wybierajmy mało kwaśne owoce i warzywa, a do tego przygotujmy go na bazie jogurtu lub mleka, którego pH jest neutralne. Warto też umyć zęby przed wypiciem napoju, ponieważ pasta dostarczy szkliwu ochronnego fluoru, a także podniesie pH do bardziej zasadowego – mówi ekspert.

Bezpieczne dla szkliwa będą owoce i warzywa o zbliżonym pH do naturalnego, a należą do nich m.in.: banan, zielone mango, melon kantalupa, papaja, arbuz, awokado, figi, marchew, buraki, seler, szpinak, a oprócz tego również mleczko kokosowe.

W przypadku owocowo-warzywnych miksów sprawdzi się słomka, by ograniczyć kontakt cukrów i kwasów z zębami.