Majeranek to niezłe ziółko. Jest znany w kuchni jako aromatyczna przyprawa. Poza tym wykorzystuje się go w medycynie naturalnej w leczeniu wielu dolegliwości i chorób. To także źródło wielu cennych substancji, dlatego warto go mieć w diecie.
NA TRAWIENIE
Herbatka z majeranku sprawdza się w leczeniu problemów trawiennych, np. biegunki, wzdęć, zaparć, nudności, nieżytu żołądka i bólów brzucha. Dodatkowo reguluje trawienie, ponieważ stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i poprawia przemianę materii. Ze względu na to bywa dodawany do tłustych i ciężkostrawnych potraw.
Może być stosowany w trackie odchudzania, ponieważ wspomaga walkę z nadprogramowymi kilogramami – przyspiesza metabolizm i zapobiega wzdęciom.
NA PRZEZIĘBIENIE
Pomaga w leczeniu objawów przeziębienia. Jest niezastąpiony w naturalnym leczeniu kaszlu i kataru. Popularna jest maść majerankowa, która bywa stosowana u dzieci w łagodzeniu kataru, dostępna w aptece. Możemy ją także przygotować w domu, łącząc maść ochronną z witaminą A z suszonym majerankiem w stosunku 1:1. Na katar dobre są ziołowe inhalacje, czyli wdychanie naparu z suszonego majeranku. Maść pomaga też w problemie niedrożności nosa i zapaleniu zatok przynosowych. Poza tym ma właściwości wzmacniające.
Napar majerankowy jest polecamy też w leczeniu kaszlu, w tym mokrego, oraz na ból gardła. Na stany zapalne gardła dobre jest płukanie go naparem z łyżeczką oliwy, a picie wywaru z miodem to sposób na kaszel. Majeranek ma także działanie przeciwwirusowe, antyseptyczne i antybakteryjne.
DLA SERCA I MÓZGU
Wpływa pozytywnie na pracę naszego serca i mózgu. Relaksuje, uspokaja, zmniejsza stres i ma właściwości przeciwdepresyjne i wzmacnia układ nerwowy. Poza tym działa korzystnie na układ krążenia, zapobiegając chorobom, np. nadciśnieniu, miażdżycy, zawałowi serca oraz innym chorobom układu krążenia i sercowo – naczyniowego, ponieważ obniża ciśnienie krwi, zapobiega gromadzeniu się złego cholesterolu i poprawia krążenie.