Lato to najlepsza pora na oczyszczenie organizmu. Zapewnia nieograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Produkty sezonowe oczyszczają organizm oraz pomagają w utracie zbędnych kilogramów tanio i skutecznie.
SOKI Z DETOKSEM
Do detoksykacji organizmu wykorzystajmy sezonowe owoce i warzywa. Dodając je do naszej diety, oczyszczamy organizm z toksyn oraz poprawiamy funkcjonowanie ważnych narządów wewnętrznych i nasze samopoczucie. Do produktów przydatnych w detoksykacji zaliczamy: selera, ogórka, kapustę, pomidora, buraka, brokuły, czosnek, cebulę, czereśnie, maliny, awokado, żurawinę, cytrynę, agrest i grejpfruty. Warzywa i owoce spożywajmy w formie surowej, gotowanej i jako składnik sałatek.
Organizm możemy również oczyścić ze zmagazynowanych w okresie zimowym szkodliwych produktów przemiany materii, pijąc naturalne soki owocowe i warzywne. Soki są dodatkowo źródłem witamin i soli mineralnych – uzupełniają ich niedobory oraz są ważnym elementem diety oczyszczającej i odchudzającej – jesteśmy zdrowsze, szczęśliwsze i lżejsze!
Najpopularniejszym sokiem jest sok marchwiowo – jabłkowy. Jabłko, źródło pektyn, usprawnia perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Natomiast marchew, zawierająca m.in. beta-karoten, poprawia koloryt skóry. Funkcje oczyszczające ma także sok z cytryny – wypity na czczo oczyszcza organizm z toksyn nagromadzonych w organizmie przez noc. W oczyszczaniu organizmu pomagają także soki warzywne, np. ogórkowy lub pomidorowy oraz z buraka i z kapusty. Wystarczy jedna szklanka dziennie soku z buraka, by odczuć pozytywny wpływ detoksu na organizm. Natomiast picie soku z kapusty neutralizuje toksyny i oczyszcza krew ze szkodliwych substancji przemiany materii i nadmiaru tłuszczu.
Z owoców i warzyw przygotujmy wieloowocowe i wielowarzywne koktajle, np. buraczano-czosnkowy, pietruszkowo-miętowy, buraczano-marchwiowy i jabłkowo-selerowy.
TYDZIEŃ Z SOKAMI
Tygodniowy detoks z sokami jest jedną z popularnych metod oczyszczających prawie za darmo. Najlepszą porą na oczyszczenie jest lato, kiedy owoców i warzyw jest pod dostatkiem. Detoks polega na tym, że przez 7 dni posiłki zastępuje się świeżymi i niesłodzonymi sokami. Na czczo pijmy sok z cytryny, a do pory obiadowej inne soki owocowe. Na obiad i do końca dnia pijemy soki warzywne zimne i podgrzewane, a wieczorem ziołową herbatkę z kopru. Soki róbmy samodzielnie za pomocą wyciskarki. Żeby ograniczyć pojawienie się wilczego głodu, przygotujmy się do detoksu: 2 tygodnie przed detoksem zmniejszamy kaloryczność posiłków, odstawiając powoli słodycze i tłuste potrawy. Tygodniowy detoks nie jest jednak dla każdego – przeciwwskazaniem są choroby przewlekłe. Dieta sokowa nie są polecana dla osób, które uprawiają sport i pracuję fizycznie.
ZIOŁOWY DETOKS
W oczyszczaniu organizmu przydadzą się ziołowe herbatki. Zioła oczyszczające powinny mieć działanie moczopędne i napotne, ponieważ całkowita detoksykacja to usunięcie toksyn z moczem i potem. Do ziołowego detoksu wykorzystamy: mniszek lekarski i fiołek trójbarwny oraz skrzyp polny i łopian większy. Zioła poprawiają dodatkowo pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz wygląd cery.
Właściwości oczyszczające ma także zielona herbata, która pobudza działanie pęcherza oraz ułatwia wydalanie toksyn i przyspiesza przemianę materii. Kilka filiżanek naparu dziennie ma działanie terapeutyczne. Świetnie oczyszcza również herbatka z dzikiej róży, ponieważ działa moczopędnie i żółciopędnie.
Fani zielonej herbaty mogą przygotować koktajl z zaparzonej herbaty z dodatkiem wywaru z dwóch ziół: imbiru i mniszka lekarskiego.
Artykuł ukazał się w internetowym magazynie dla kobiet
VERONIQUE 02/2015