Letnia sałatka z kaszy kuskus

Polub nas na Facebooku

W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

 Salad with cucumber, couscous and feta

Składniki sałatki:

Kasza kuskus – 1 szklanka

Ogórek zielony – 1 szt.

Ser feta – 100g

Orzechy włoskie

Pietruszka – do ozdoby

 

Składniki dresingu:

Olej rzepakowy – Quicker

Cytryna

Sól i pieprz

Cukier

Wykonanie:

1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić).

2. Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.

3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.

4. W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.

4. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.

5. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby .

Smacznego!