Świąteczne tartaletki razowe z ricottą i łososiem.
Składniki na ciasto:
– 125 g mąki pszennej
– 100 g mąki pszennej razowej
– 1 żółtko
– 150 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremek
– szczypta soli
Wykonanie ciasta:
- Mąki przesiej, dodaj masło, sól oraz żółtko. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera. Z powstałego ciasta uformuj kulę, zawiń folią i przełóż do lodówki na 30 minut.
- Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki.
- Foremki z ciastem wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na nie ryż lub kulki ceramiczne. Podpiecz tak przygotowane ciasto przez 10 minut w temp. 190°C.
Składniki na farsz:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
– 400 g sera ricotta
– 1 jajko L
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 100 g parmezanu + do podania
– 150 g szpinaku baby
– 3 łyżki kaparów lub anchois
– skórka otarta z 1 cytryny
– 2 ząbki czosnku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pieprz biały
– sól (opcjonalnie)
– 1 łyżka oleju
Dodatki:
– 250 g łososia wędzonego
– pomidory koktajlowe
– świeże zioła (tymianek, koperek lub natka pietruszki)
– limonka do podania
– pieprz czerwony
Wykonanie:
- Serek przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, parmezan (starty). Wymieszaj.
- Szpinak umyj, osącz z wody i podduś na oleju, aż do odparowania wody. Ostudź.
- Ricottę, jajko, szpinak i mąkę zmiksuj na aksamitny krem, dodaj pokrojone anchois lub kapary, skórkę z cytryny, gałkę, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty czosnek. Wymieszaj i ew. dopraw do smaku.
- Do podpieczonych tartaletek wyłóż najlepiej przy pomocy szprycy masę serową. Na wierzch ułóż po porcji ryby oraz pomidory.
- Tartaletki piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20–25 minut. Podawaj ciepłe lub przestudzone, ozdobione ziołami, pieprzem czerwonym oraz wiórkami parmezanu.
Życzymy smacznych świąt!