Makaron w wersji fitness? Niemożliwe? A jednak!

Polub nas na Facebooku

Niejednokrotnie spotykamy się z określeniem, że makaron tuczy i jest niezdrowy. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że odpowiednio dobrana dieta z produktów mącznych, może pomóc  w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Produkty zawierające węglowodany złożone, wchłaniają się do naszego organizmu dłużej  i jednocześnie utrzymują stały poziom cukry we krwi. Dzięki temu dłuższy czas jesteśmy syci, a co za tym idzie, nie podjadamy między posiłkami.

Fot. Międzybrodzki Makaron

Makaron ulubionym dodatkiem Polaków, ale czy zdrowym? TAK!
Badania donoszą, że makaron to ulubiony dodatek obiadowy Polaków. Średnio spożywamy go raz, a nawet dwa razy w tygodniu. Jego pozycja w rankingu stale rośnie, wyprzedził już lubiany przez większość ryż. – Średnie roczne spożycie makaronu w Polsce to ok. 4 – 4,8 kg na osobę. Średnia europejska wynosi aż 10 kg – jest tak wysoka dzięki Włochom, którzy z makaronu uczynili swą potrawę narodową – mówi Beata Szostak z firmy Międzybrodzkie Makarony. Polacy uwielbiają makarony, jednak Ci, którzy przechodzą na dietę unikają go jak ognia. To błąd! Tuczą bowiem przede wszystkim dodatki. Ciężkie i tłuste sosy oraz żółty ser.

Z czym podać makaron w wersji fitness?
Wszystko co lekkie w połączeniu z makaronem jest dobre dla naszego organizmu. Wiosenne warzywa, chude mięso czy np. tuńczyk, idealnie skomponują się z najróżniejszymi kształtami makaronu. Ci którzy szczególnie dbają o swój wygląd i zdrowie powinny regularnie uwzględniać go w swojej diecie. Okazuje się, że od 50 do 70 % dzienne spożycia kalorii powinno pochodzić z węglowodanów czyli np. makaronów. Są podstawowym źródłem naszej energii. Poniżej prezentujemy kulinarną inspirację, gdzie makaron odgrywa główną rolę, całość jest jednak zdrowa dla naszego organizmu.

Makaron „Ryż” z julien

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron ryż (z semoliny) – 250 g
  • marchewka – 2 sztuki
  • seler – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • szczypior – ½ pęczka
  • czosnek – 4 ząbki
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku.

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Warzywa należy obrać, umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Część warzyw lekko podsmażyć na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek, Międzybrodzki Makaron ryż i pokrojoną natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego i jeszcze przez chwilę podsmażyć. Gotową potrawę wyłożyć na talerze, a obok położyć resztę surowych warzyw i posypać szczypiorkiem.