W tak upalne dni polecamy lekkie dania.Idealny będzie makaron z pesto ze szpinaku i zielonego groszku. Za taką potrawą przemawiają także właściwości lecznicze liści szpinaku, które zawierają przeciwutleniacze, takie jak:beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Spróbujcie sami!
Składniki:
- Makaron wstążka– 250 g (tu Makaron Międzybrodzki)
- Świeży szpinak – 200 g
- Świeży groszek– 200 g
- Pestki dyni obrane – 3 łyżki
- Start parmezan – 0,5 szklanki
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnikablendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należyzrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy.Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemystartym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.
Smacznego!