Polub nas na Facebooku

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 dania z makaronami Lubella Mini: sałatkę z Mini Rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado oraz zupę z Mini Kokardkami, z groszkiem cukrowym i kurczakiem. Kucharz zdradza też, jak szybko i łatwo połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu do sałatki oraz jak sprytnie uzyskać oliwę smakową.

Michał „Magiel” Myszkiewicz,  absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le CordonBleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.
Michał „Magiel” Myszkiewicz, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le CordonBleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

Podpowiada też, jak przyrządzić własną wersję smakowej oliwy – Do oliwy wystarczy dodać ząbek czosnku lub czosnek zmiksowany z odrobiną szczypiorku. W ten prosty sposób uzyskamy oliwę smakową.Aby jeszcze szybciej przygotować sos do sałatki i połączyć dobrze jego składniki, wrzuć je do słoika, zakręć goi potrząśnij. I już – oto gotowy sos.radzi ekspert. 

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą,
pomidorami i awokado

Lubella_salatka-z-mini-rurkami-warzywnymi-i-mozarella

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1 opakowanie
• mozzarella 2 kulki
• awokado 1 sztuka
• pomidory wiśniowe 300g
• bazylia 1/2 pęczka
• szalotka 1 sztuka
• czosnek 1 ząbek
• oliwa 100ml
• ocet balsamiczny 2 łyżki
• sól, pieprz do smaku
• musztarda 1 łyżka

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

DO DZIEŁA!

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę
i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.

Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.

Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.

Brawo! Powstała pyszna, lekka sałatka!