Mandarynki, mniejsze i słodsze od pomarańczy, są źródłem zdrowia i urody. Warto je włączyć do diety i pielęgnacji skóry i włosów. Z mandarynką poprawisz urodę i zadbasz o zdrowie naturalnie i skutecznie.
MANDARYNKA DLA ZDROWIA
Mandarynka zawiera witaminę A, C i B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, sód, cynk, żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Zaspokaja 38% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz zawiera więcej witaminy A niż pomarańcze i cytryny.
Mandarynka, dzięki bogatemu składowi, wzmacnia odporność organizmu i spowalnia proces starzenia się. Poza tym wpływa pozytywnie na budowę kości i zębów oraz poprawia kondycję skóry i chroni ją przed promieniowaniem UV. Może być jedzona także przez cukrzyków oraz jako sposób na zapobieganie cukrzycy typu 2. Mandarynki mogą uczulać, dlatego kobiety w ciąży powinny je jeść w ograniczonych ilościach.
Z racji tego, że jest niskokaloryczna – 100 g to 53 kcal i składa się głównie z wody, można ją jeść w trakcie odchudzania i walki z nadwagą. Zawartość kwasów organicznych poprawia trawienie i wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.
MANDARYNKA DLA URODY
Mandarynkę wykorzystamy do produkcji peelingu, zmniejszającego trądzik i regulującego produkcję sebum: rozdrobniony miąższ mieszamy z płatkami owsianymi oraz oliwą z oliwek lub olejkiem migdałowym. Można ją również użyć do przygotowania maseczki rozjaśniającej skórę: rozdrobniony miąższ łączymy ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym albo z tłustym twarogiem. Nakładamy na twarz, dekolt lub szyję, a za 15 minut spłukujemy wodą.
Mandarynka przydaje się w pielęgnacji włosów. Można ją wykorzystać do produkcji masek i płukanek. W celu przygotowania płukanki łączymy sok z mandarynki z letnią wodą. Potem polewamy nim umyte włosy i wcieramy w skórę głowy. Płukanka mandarynkowa nabłyszcza i wygładza włosy oraz pomaga walczyć z nadmiernym przetłuszczaniem. Płukanki nie trzeba spłukiwać.