Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych doznań, zaskakujących kolorów i smaków. Czyż domowa panna cotta miętowa z dżemem czekoladowym nie będzie idealna na dzisiejszy deser?
Miętowa panna cotta z czekodżemem
Składniki (4 porcje):
-
1 słoiczek czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą
-
500 ml śmietanki 30%
-
100 ml mleka
-
3 łyżeczki żelatyny
-
2 łyżeczki cukru trzcinowego
-
2 łyżeczki suszonej mięty
-
szczypta chlorelli do zabarwienia musu
-
liście mięty do ozdoby
Wykonanie:
Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty. Brownie z kokosową nutą i czekodżemem Łowicz