Polub nas na Facebooku

Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych doznań, zaskakujących kolorów i smaków. Czyż domowa panna cotta miętowa z dżemem czekoladowym nie będzie idealna na dzisiejszy deser?

Miętowa panna cotta z czekodżemem

Składniki (4 porcje):

  • 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą

  • 500 ml śmietanki 30%

  • 100 ml mleka

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • 2 łyżeczki suszonej mięty

  • szczypta chlorelli do zabarwienia musu

  • liście mięty do ozdoby

Wykonanie:

Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty. Brownie z kokosową nutą i czekodżemem Łowicz