Kuchnia, czyli „bijące serce domu”, to pomieszczenie, w którym spędzamy dużo czasu, ale to także przestrzeń, którą wielu z nas uważa za czysto funkcjonalną – często do jej aranżacji nie przykłada się tyle uwagi, co do np. salonu czy sypialni. Warto jednak poszukać projektów, które łączą w sobie formę i funkcję, tworząc przestrzeń, która jest zarówno użyteczna, jak i piękna. Takim rozwiązaniem może być minimalistyczna kuchnia. Inspiracje w tym przypadku często korzystają z coraz popularniejszego stylu japandi, jasnych kolorów i naturalnych materiałów.
Po pierwsze, czym jest Japandi?
Wiele osób słyszało pewnie o japońskim minimalizmie, a wystrój kuchni w stylu skandynawskim od lat wiedzie prym w popularnych aranżacjach. Połączenie obu tych elementów zaowocowało nowym trendem, zwanym japandi. Ten styl wystroju nawiązuje do skandynawskiej koncepcji przytulności i komfortu znanej jako hygge i doskonale łączy ją z japońskim pojęciem „wabi-sabi”, które polega na docenianiu piękna w niedoskonałości. Projektanci, stosujący japandi, chętnie sięgają po proste bryły, geometryczne linie, naturalne surowce oraz stosowane barwy. Dzięki prostym środkom powstają wyjątkowo estetyczne, również minimalistyczne wnętrza.
Neutralna lub monochromatyczna paleta kolorów
Aby uzyskać klasyczny minimalistyczny wygląd takiego pomieszczenia, jak kuchnia, inspiracje powinny krążyć wokół neutralnej palety barw. Szykowne i proste zestawienia kolorystyczne, na które składają się odcienie delikatnej bieli, ciepłego beżu oraz wyrazistego brązu, doskonale sprawdzą się w każdym minimalistycznym wnętrzu. To szczególnie dobry wybór, gdy urządzamy mniejszy pokój – biel doskonale nadaje się do tego, aby optycznie otworzyć przestrzeń. Warto zastosować ten kolor jako dominujący – z powodzeniem może znaleźć się na kuchennych szafkach, podłodze, ścianach czy suficie. Idealną przeciwwagą dla bieli w stylu minimalistycznym będzie ciepły brąz. W kuchni może on znaleźć się np. na drewnianych elementach wykończeniowych mebli czy blacie wyspy.
Dbałość o idealny porządek
Minimalistyczny wygląd pomieszczenia można osiągnąć tylko przez utrzymywanie w nim porządku, a w kuchni łatwo przecież o bałagan. Warto już na etapie projektowania zwrócić uwagę na to, czy w takim pomieszczeniu znajdzie się miejsce na sprytne i dyskretne przechowywanie wykorzystywanych od czasu do czasu sprzętów i akcesoriów do gotowania. Rzeczy, które zajmują cenne miejsce na blacie, muszą znaleźć się w szafkach (trzeba zadbać o ich optymalną ilość), a wszelkie dekoracje czy dodatki powinny mieć jasną funkcję czy cel.
Artykuł sponsorowany