Miód gryczany należy do jednych z najczęściej wykorzystywanych w Polsce. Ma charakterystyczny, wyrazisty smak i liczne właściwości zdrowotne. Powszechnie stosuje się go w zabiegach pielęgnacyjnych i leczniczych. Dowiedz się więcej o miodzie gryczanym.
- Miód gryczany – skąd bierze się charakterystyczny smak?
- Wartości odżywcze miodu gryczanego
- Miód gryczany – właściwości zdrowotne
- Jak stosować miód gryczany?
Znakiem rozpoznawczym miodu gryczanego jest ciemna barwa, która przypomina mocną, czarną herbatę. Kwiatowo-ziołowy aromat i lekko ostry smak sprawiają, że wiele osób chętnie dodaje gryczany miód do herbaty lub deserów. Wystarczy łyżeczka pszczelego produktu, by zupełnie odmienić ich smak. Poznaj właściwości miodu gryczanego.
Miód gryczany – skąd bierze się charakterystyczny smak?
Charakterystyczny smak miodu gryczanego jest związany ze sposobem pozyskiwania pyłku przez pszczoły. Owady zbierają go z kwiatów gryki, przez co produkt ma ostry, lekko piekący i jednoczenie słodki posmak. Towarzyszy mu wyrazisty kwiatowo-ziołowy zapach. Z tego powodu gryczane miody mają liczne grono zwolenników i sporą grupę przeciwników, którzy nie przepadają za specyficznym smakiem i zapachem.
Powinno się jednak pamiętać, że po miód gryczany warto sięgać ze względu na wyjątkowo silne właściwości prozdrowotne. Więcej dowiesz się na https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/blog/miod-gryczany-i-jego-wlasciwosci-zdrowotne.-na-co-pomaga.html
Wartości odżywcze miodu gryczanego
W 100 g miodu gryczanego znajduje się ponad 300 kcal, które pochodzą głównie z cukrów prostych. Jednocześnie cukry z miodu spalają się w pełni, dlatego miód z gryki można spożywać nawet, gdy ma się nadwagę lub chorą wątrobę.
Na uwagę zasługuje wysoka zawartość rutyny, która wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Rutyna zwiększa przyswajalność witaminy C oraz wspomaga leczenie urazów wewnętrznych.
Miód gryczany – właściwości zdrowotne
Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, miód gryczany jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Jego spożywanie chroni przed wieloma infekcjami bakteryjnymi, a także przed wirusami, grzybami i innymi drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Spożywanie miodu gryczanego odtruwa i oczyszcza wątrobę, zapobiega miażdżycy i wspiera leczenie anemii, będącej wynikiem niedoboru żelaza. Miód za sprawą rutyny przyśpiesza proces gojenia się ran, chroni przed pojawianiem się pajączków i siniaków na skórze oraz nasilaniem dolegliwości związanych z żylakami.
Udowodniono, że regularne stosowanie miodu gryczanego wzmacnia mięsień sercowy i pobudza układ immunologiczny do pracy. Dodatkowo produkt zawiera sporo magnezu, co chroni przed pojawianiem się bolesnych skurczy, drganiem powiek, a także przed skutkami nadmiernego stresu.
Jak stosować miód gryczany?
Istnieje wiele zastosowań miodu gryczanego. Można używać go do słodzenia herbaty, pić wraz z mlekiem jako środek wspierający odporność w okresie zimowym lub zjadać samodzielnie po łyżeczce dziennie. Takie dawkowanie sprawdzi się między innymi u osób, które cierpią z powodu niskiej odporności organizmu lub chcą zapobiec rozwojowi chorób układu krwionośnego.
Miód z gryki sprawdzi się również jako dodatek do deserów, pierników i innych wypieków na bazie miodu. Można używać go także do słodzenia deserów mrożonych, na przykład domowych lodów.
Z miodu gryczanego można robić domowe maseczki na twarz, dłonie i stopy, a także dodawać go do maści do smarowania różnych ran. Równie dobrze można dodawać kilka łyżeczek specyfiku do gotowych kremów i maseczek.
Artykuł sponsorowany