W dzisiejszych czasach alergia powoli uzyskuje status choroby cywilizacyjnej. Z roku na rok coraz większa liczba osób odkrywa u siebie objawy uczuleniowe, co więcej – nieprawidłowe reakcje układu odpornościowego stwierdzane są u coraz młodszych pacjentów.
Alergia jest to wadliwa odpowiedź organizmu na substancję teoretycznie obojętną, powodująca wydzielanie składnika o nazwie histamina. Prowadzi to do stanu zapalnego, z którym organizm radzi sobie dając objawy podobne do symptomów przeziębienia: katar, kaszel, kłopoty z oddychaniem, ale również wysypka lub problemy żołądkowe. O wystąpieniu alergii decyduje wiele czynników, jednak uważa się, że sprzyja jej niewłaściwa dieta, życie w dużych miastach, przesadne dbanie o higienę, a także naturalne predyspozycje organizmu.
Jednym z najpopularniejszych typów uczuleń dzieci małych jest alergia pokarmowa. Może być ona spowodowana spożywaniem przez matkę w okresie ciąży produktów, które uważane są za alergeny, np. jajek, orzechów czy mleka krowiego. Często już w pierwszych miesiącach życia dziecka okazuje się, że jest ono uczulone na białka mleka krowiego, które zdaniem wielu specjalistów mogą niekorzystnie wpływać na jego zdrowie. Posiada ono bowiem zbyt wysokie stężenie białka, które może być niebezpieczne dla nerek, poza tym zawiera dużą ilość protein, mogących w przyszłości powodować nadwagę, jest też wysoce alergenne i ciężkostrawne.
Co więc podawać dziecku, które do wzrostu potrzebuje wapnia i składników mineralnych? Dietetycy oraz coraz większa grupa pediatrów, a także rodziców skłania się ku mleku koziemu, którego włączenie do diety malucha często daje dużą poprawę i zadowalające efekty.
Mleko takie zawiera niewielką ilość laktozy, co powoduje, że jest łatwiej trawione, wspomaga florę bakteryjną jelit, jest bogate w kwasy tłuszczowe i ma przyjemny, słodko-słony smak. Pamiętać jednak należy, że jego długotrwałe spożywanie może powodować niedobór witamin B6, B12, C i D3, dlatego wybierając mleko dla dziecka warto zwracać uwagę na to, by było ono wzbogacane tymi składnikami – wyjaśnia Katarzyna Barwińska, przedstawicielka firmy Holle, zajmującej się produkcją wysokojakościowych, certyfikowanych artykułów spożywczych BIO dla dzieci i niemowląt.
Mleka kozie w proszku podawać można maluchom po ukończeniu 12 miesiąca życia; dopiero wtedy ich organizm, a dokładnie nerki rozwinięte są na tyle, by móc odpowiednio je przetworzyć. Oczywiście najlepsze i najbardziej wartościowe produkty to te, które posiadają certyfikaty świadczące o tym, że wszystkie składniki wykorzystane przy produkcji takiej żywności są bezpieczne i pochodzą z gospodarstw ekologicznych lub bio-dynamicznych, jak np. mleka marki Holle. Artykuły takie wolne są od dodatkowych składników alergennych, a ich produkcja nie obciąża gleby, zwierząt ani środowiska.
Mleko takie po konsultacji z pediatrą podawane dzieciom alergicznym z reguły przynosi pozytywne skutki podczas rozszerzania diety, ponieważ zawarty w nim zestaw protein różni się od kompozycji białek obecnych w mleku krowim.
Zdaniem niektórych ekspertów żywieniowych mleko krowie jest całkowicie zbędne w diecie człowieka. Jednak przed decyzją o zupełnym wykluczeniu go z diety pociechy warto zasięgnąć opinii prowadzącego lekarza-pediatry, który mając pełny obraz stanu zdrowia małego alergika zdecyduje o najodpowiedniejszym dla niego żywieniu.
info. i foto.: materiały prasowe