Młody zielony jęczmień jest ostatnio popularnym składnikiem diety odchudzającej. Jego wyjątkowy skład sprawia, że jest cenionym produktem o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie.
CENNY SKŁAD
Zielony jęczmień zawiera witaminę C, E, K i witaminy z grupy B oraz cynk, magnez, wapń, potas, sód, krzem, chrom, fosfor, mangan, bor, błonnik, kwas foliowy, chlorofil oraz naturalne hormony. Dlatego jest źródłem wielu cennych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Młody jęczmień ma 5 razy więcej żelaza niż szpinak oraz 2 razy więcej wapnia niż mleko. Jest bogaty w niezbędne aminokwasy, które organizm nie umie sam wyprodukować. Możemy go kupić w postaci sproszkowanej zielonej trawy jęczmienia.
DZIAŁANIE DLA ZDROWIA
Jest elementem profilaktyki sercowo – naczyniowej, ponieważ obniża poziom cholesterolu, a przez to zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Reguluje pracę serca i zapobiega anemii.
Dzięki zawartości błonnika zapewnia prawidłową pracę układu pokarmowego, czyli poprawia trawienie i perystaltykę jelit oraz metabolizm tłuszczów. Poza tym przedłuża uczucie sytości, co pomaga zapanować nad apetytem i wspomaga odchudzanie.
Zielony jęczmień pomaga również w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia, cukrzycy, otyłości i nadwadze. Poprawia także stan skóry, włosów i paznokci oraz pomaga w leczeniu trądziku. Dodatkowo zapewnia równowagę kwasowo – zasadową organizmu oraz jest niezastąpiony w procesach oczyszczania organizmu. Żeby spożywanie jęczmienia przynosiło efekty, musi być regularne. Zwykle potrzeba na to kilku tygodniu, jednak mogą być zauważone wcześniej.