Jarmuż w szybkim tempie staje się bardzo popularnym składnikiem naszej kuchni. Nic dziwnego – ta odmiana kapusty charakteryzuje się wyrazistym smakiem, sporą ilością wartości odżywczych i kulinarną uniwersalnością. Możemy wykorzystać go na wiele sposobów – surowy, gotowany, pieczony czy smażony zawsze smakuje wybornie. Ze względu na wartości odżywcze pokochali go miłośnicy sportu. Zawiera potężną porcję witamin A, C i K, a także składników mineralnych – wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi oraz manganu. Pomaga również utrzymać prawidłową wagę – sam w sobie jest niskokaloryczny, a przy tym ułatwia przemianę materii.
Poniżej prezentujemy kilka na przepisów na potrawy z jarmużem, przygotowane przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy. Życzymy smacznego!
Grillowany łosoś na fasoli z jarmużem
Składniki:
– 100 g białej fasoli
– 100 g wędzonego boczku
– 3-4 liście jarmużu
– filet z łososia – 4 kawałki po ok. 120 g
– olej
– sos koperkowy marki Tarsmak
– sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy do smaku
Wykonanie:
Fasolę moczyć w wodzie przez kilka godzin, następnie posolić, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na patelni na złoty kolor. Do boczku dodać posiekane liście jarmużu, ugotowaną fasolę, doprawić pieprzem ziołowym, sosem sojowym i chwilę poddusić. Łososia doprawić solą, czarnym pieprzem, natłuścić odrobiną oleju z obu stron i zgrillować na patelni. Na talerze wyłożyć gorąca fasolę, zgrillowanego łososia i całość polać sosem koperkowym marki Tarsmak.
Pieczona pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym
Składniki:
– filet z kurczaka bez skóry – 4 sztuki po ok. 150 g
– 5-6 liści jarmużu
– 1 łyżka masła
– olej
– 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak
– sól, papryka słodka, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie natłuścić olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (200°C, ok. 35-40 min). Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę pokroić w dużą kostkę. Doprawić odrobiną soli i poddusić na wolnym ogniu na maśle do miękkości. Na koniec dodać 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak i wymieszać. Pieczoną pierś z duszonym jarmużem podawać jako danie główne z podsmażanymi ziemniakami lub innymi dodatkami.
Risotto wegetariańskie z jarmużem i sosem serowym
Składniki:
– 100 g ryżu
– 3 łyżki oleju
– 4 ząbki czosnku
– 1 mała marchewka
– 2-3 liście jarmużu
– 1 garść orzechów włoskich łuskanych
– 4 łyżki sosu serowego marki Tarsmak
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki, czosnek w plasterki i krótką chwilę podsmażyć na oleju. Dodać ugotowany ryż, grubo posiekane orzechy, pieprz do smaku, wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany jarmuż i sos serowy Tarsmak.
Sałatka z jarmużu z sosem musztardowo-miodowym
Składniki:
– 6-7 liści jarmużu
– ¼ żółtego melona
– 100 g czerwonych winogron
– 100 g sera żółtego typu Radamer
– 100 g pestek dyni
– pieprz grubo zmielony do smaku
Sos do sałatki:
– 3 łyżki musztardy marki Tarsmak
– 3 łyżki miodu
– sok z połówki cytryny
– 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę poszarpać. Melona obrać, pokroić w cząstki. Winogrona przeciąć na pół, a ser pokroić w kostkę. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni, przygotowany wcześniej sos musztardowo-miodowy i wymieszać. Gotową sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie przepisy przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.