DIETA JABŁKOWA, RYŻOWA, JAGLANA, TRUSKAWKOWA A NAWET BANANOWA. DLACZEGO MONODIETY, O KTÓRYCH SKUTKACH UBOCZNYCH MÓWI SIĘ DUŻO I GŁOŚNO, CIESZĄ SIĘ WCIĄŻ NIESŁABNĄCĄ POPULARNOŚCIĄ?
Dieta jednoskładnikowa, czyli monodieta to dieta oparta na jednym produkcie lub grupie porduktów. Podstawą jadłospisu jest najczęściej jakiś owoc lub warzywo, rzadziej inny produkt np. jogurt lub ryż. Monodiety są proste, zazwyczaj tanie, a swoją niegasnącą popularność zawdzięczają głownie obietnicą szybkich efektów. Jakiekolwiek by nie były należy pamiętać, że dostarczają zaledwie część potrzebnych naszemu organizmowi substancji, dlatego stosowane zbyt długo mogą wyrządzić nam więcej krzywdy niż pożytku. Jedząc same owoce nie dostarczymy organizmowi tłuszczów i białka – niezbędnego źródła energii i głównego budulca mięśni. Wybierając zaś dietę białkową możemy doprowadzić do awitaminozy. Inne skutki uboczne monodiet to zachwianie równowagi mineralnej, które wpływa na złe samopoczucie, spowolnienie metabolizmu i procesów regeneracji. W dalszej perspektywie niedobór jednych składników a nadmiar innych może mieć znacznie poważniejsze konsekwencje dla zdrowia. Dlatego wszelkie diety oparte na wąskiej grupie produktów spożywczych powinny być stosowane nie dłużej niż 2-3 dni (nawet w tak krótkim czasie monodiety nie powinny być stosowane przez nastolatki, kobiety w ciąży i karmiące) i być traktowane jako sposób na oczyszczenie organizmu, pozbycie się nadmiaru wody i wstęp do racjonalnego odchudzania opartego na zróżnicowanej diecie i aktywności fizycznej.