Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party… Możemy wzbogacać je wszystkim – owocami, czekoladą, bakaliami… oraz dekorować na setki różnych sposobów a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale.
Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny Daim – efekt końcowy zwali z nóg dosłownie każdego!
Muffiny Daim Składniki (na ok. 15 sztuk):
– 2 szklanki mąki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 2 jajka,
– 100 g drobnego cukru,
– pół szklanki oleju,
– 300 g jogurtu,
– 80 g batoników Daim,
– Opcjonalnie 50 ml likieru Baileys
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim. Z dodatkiem likieru Baileys, muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie.
Smacznego!
info.: PR Solution