Jak się okazuje, mamy pod ręką dużo rozwiązań, które mogą spowodować, że nigdy nie zachorujemy na nowotwór.
Najważniejszym z nich jest z pewnością zmiana przyzwyczajeń – więcej aktywności fizycznej, zrezygnowanie z palenia tytoniu i mniej pośpiechu. Najwięcej profitów w profilaktyce antynowotworowej posiada konsumowanie rzeczy, które mają dużo dobrych cech, przydatnych w walce z ekspansją nowotworu. Europejczycy mogą być zdumieni, jak dużo gatunków grzybów z Dalekiego Wschodu świetnie wpływa na walkę z chorobą. Spory procent z nich jest od lat stosowany w zarówno zwalczaniu, jak i powstrzymywaniu ekspansji raka.
Shitake to dobrze wyglądający grzyb, który przypomina trochę naszego swojskiego podgrzybka. Japońscy naukowcy od lat zdają sobie sprawę, że świetnie wspiera on pracę układu immunologicznego w ciele. To szalenie ważne z 2 względów. Primo, silny układ immunologiczny to wyższa szansa, że komórki nowotworowe nigdy się w ciele nie pojawią. Secondu, zwiększona produkcja białych komórek krwi, wywołana przez spożywanie grzybów shitake jest zbawienna dla pacjentów, którzy już pojedynkują się z rakiem. Pokarm ten jest rzadko dostępny w Europie, niektóre dobrze zaopatrzone apteki albo sklepy online sprzedają suplementy z nich.
Reishi to rdzawo czerwony grzyb, który ma korzystne cechy dla osób chorych na nowotwór, przechodzących chemioterapię. Jak wykazują rzetelne badania, wykonane wśród pacjentów w Japonii, jedzenie tego interesującego grzyba znacznie zwiększa szanse osoby na efektywność chemioterapii. Oprócz tego spory odsetek kuracjuszy stwierdziło, że wcinając systematycznie reishi mają lepszy nastrój i dobrze znoszą potyczkę z nowotworem. To kluczowa rzecz, gdyż dobre nastawienie pacjenta to element, który potrafi znacznie ułatwić pokonanie raka. Spoglądając ogólnie na badania nad grzybem można uznać, że jest silną pomocą dla pacjentów.
Nie wszyscy znają fakt, że tłuszcz to nie zło. Oczywiście tłuszcz pochodzenia zwierzęcego jest szkodliwy dla człowieka. Tłuszcze omega-3 zaś mają dobre oddziaływanie na kondycję. Można je odszukać w{wielu rodzajach ryb oraz w virgin oliwie z oliwek. Z jakiego powodu jego jedzenie jest takie dobre? Testy dowodzą, że kwasy omega-3 mocno działają na zatrzymanie powstawania nowotworów, dlatego że skutecznie niszczą wolne rodniki, przyczynę zachorowań na tę niebezpieczną chorobę. Poza tym omega -3 zbawiennie oddziałuje na układ krwionośny, oddalając niebezpieczeństwo chorób serca. Dowiedziono, że jedzenie omega-3 jest kluczowe dla osób z sporym stężeniem złego cholesterolu w krwi. Substancje te najłatwiej znaleźć w tłuszczach rybich, głównie tych wytworzonych z pachnotki oraz dorsza. Trzeba nie zapominać, że nie można przesadzać ze spożywaniem tych kwasów, gdyż jest to niekorzystne.
info. i foto.: materiały prasowe