Poza wzbogacaniem smaku potraw, przyprawy mogą również przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Przygotowując posiłki, możemy wybierać z szerokiego spektrum składników, które nie tylko zachwycą nasze kubki smakowe, ale też pozytywnie wpłyną na żołądek. Dziś pokażemy Ci najzdrowsze zioła i przyprawy, które znajdziesz w swojej kuchni.
Poznaj najzdrowsze przyprawy
Przygotowując posiłki dodajemy do nich odpowiednie przyprawy tak, aby potrawy zyskały dodatkowe walory smakowe. To jednak nie wszystko – przyprawy pozytywnie wpływają na nasze zdrowie: wspomagają trawienie, pomagają zasnąć, działają przeciwnowotworowo, a niektóre także bakteriobójczo. Oto lista czterech zdrowych przypraw, które koniecznie musisz mieć na kuchennej półce:
- Chilli – stosowana przede wszystkim w kuchni meksykańskiej. Przyspiesza przemianę materii oraz zapobiega miażdżycy. Witamina C zawarta w chilli pomaga przyswajać żelazo.
- Cynamon – przyprawa uzyskiwana z wysuszonej kory cynamonowca. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga także pracę jelit, a także ma właściwości rozgrzewające.
- Imbir – używany głównie w Indiach oraz Chinach. Usprawnia procesy trawienne, zapobiega gromadzeniu się gazów w jelitach oraz poprawia pracę serca.
- Kurkuma – wywodzi się z Azji Południowej. Pobudza pracę układu nerwowego, ma korzystny wpływ na wątrobę oraz serce.
Naturalne przyprawy i zioła
Ze względu na szkodliwe składniki zawarte w niektórych przyprawach, nie wszystkie są zalecane do stosowania w kuchni. Przede wszystkim, wystrzegać należy się tych, w których zawarty jest glutaminian sodu. Ten popularny wzmacniacz smaku wpływa niekorzystnie na układ krążenia, powodując wiele chorób. Jeżeli chcemy zadbać o zdrowie, dobrym pomysłem będzie zrezygnowanie z płynnych przypraw, takich jak maggi, gdyż zawierają wspomniany glutaminian sodu. Taką przyprawę z powodzeniem można zastąpić jej naturalnym odpowiednikiem, np. sosem sojowym lub pastą miso.
Jak stosować przyprawy, aby zachowały pełnię smaku?
Aby każda przyprawa zachowała swoje właściwości, musi zostać użyta w odpowiedni sposób. Jeśli chcesz wydobyć pełnię smaku i aromatu z używanych przypraw, zwróć uwagę na kilka porad:
- Suche przyprawy, takie jak zioła, przed dodaniem do przygotowanego posiłku należy odpowiednio rozetrzeć. Możesz to zrobić za pomocą młynka lub moździerza.
- Przyprawy dodawaj na kilka minut przed ugotowaniem potrawy. To pozwoli zachować im ich właściwości.
- Pamiętaj o właściwym przechowywaniu. Szczelnie zamknięte pojemniki z przyprawami sprawią, że nie dostanie się do nich wilgoć czy światło.
Zapoznając się z dobroczynnym wpływem najzdrowszych przypraw w kuchni wzbogacisz swoją dietę nie tylko o nowe smaki, ale także o składniki, które pozwolą Ci zapobiegać wielu chorobom. Przejrzyj szafki kuchenne w poszukiwaniu wymienionych przypraw, aby wzbogacić nimi kolejne dania, które przygotujesz.