Warto jeść ryby z wielu powodów, a regularne spożywanie jest wskazane. Jednak nie po wszystkie ryby warto sięgać. Są ryby, których lepiej unikać i takie, które są najzdrowsze i które powinny być w pełnowartościowej diecie. Do najzdrowszych ryb zalicza się, np. pstrąga górskiego i łososia dzikiego.
PSTRĄG
Pstrąg jest rybą górską, ponieważ występuje w czystych górskich rzekach. Warto go włączyć do diety, ponieważ dostarcza najwięcej kwasów omega-3 spośród innych ryb słodkowodnych. Jest polecany w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Zapobiega miażdżycy i zawałom oraz chorobom nadciśnieniowym.
Pstrąg to również źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów, witaminy A, D i E, witamin z grupy B oraz fosforu, żelaza, selenu, magnezu, wapnia, potasu i jodu. Dodatkowo jest niskokaloryczny i pomaga w odchudzaniu. Zawartość kwasów omega-3 sprawia, że wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz wzrost odporności. Kwasy omega-3 wspomagają też usuwanie toksyn z organizmu, poprawiają nastrój oraz zapobiegają nowotworom i depresjom.
ŁOSOŚ
Łosoś, podobnie jak pstrąg górski, ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Jest też źródłem witamin: B1, B2, B6, B12, A, D i E oraz magnezu, selenu, cynku, fosforu i jodu oraz pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Najlepsze właściwości zdrowotne ma dziki, który jest droższy, mniejszy, mniej tłusty i nie ma intensywnego koloru, w odróżnieniu od hodowlanego. Zawiera niewiele kalorii, dlatego może być składnikiem diety odchudzającej.