Są rośliny, które zawierają substancje o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym bez skutków ubocznych. Nazywane są naturalnymi antybiotykami. Jednak oprócz likwidacji grzybów i bakterii, także zwiększają odporność. Zaliczamy do nich: szałwię lekarską, cebulę i czosnek.
CEBULA
Syrop z cebuli jest naturalnym antybiotykiem do picia. Zapobiega infekcjom, niszczy bakterie oraz wzmacnia odporność. Przyda się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych, czyli kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Pomaga także zwalczyć objawy przeziębienia, a więc kaszel, katar i gorączkę. Dodatkowo leczy anemię i obniża poziom cholesterolu. Możemy go podawać dzieciom w stanach przeziębienia i dla wzmocnienia odporności od pierwszego roku życia. Przygotujemy go z: cebuli, miodu i z soku z cytryny. Cebule siekamy oraz polewamy mieszanką miodu i soku. Potem odstawiamy na dobę do ciepłego miejsca, przecedzamy przez sitko i dodajemy do wody, gdy zaczyna nas łapać przeziębienie. Syrop możemy przygotować też z ugotowanej cebuli: posiekaną cebulę i polaną miodem gotujemy, a potem przecedzamy.
CZOSNEK
Czosnek jest 100 razy silniejszy niż antybiotyk z apteki. Zawarte w nim związki skutecznie niszczą bakterie i wirusy. Pomaga także zwalczyć objawy przeziębienia i grypy, jeśli jemy go regularnie. Wystarczą 2 lub 3 ząbki dziennie. W nadmiarze może spowodować wzdęcia albo podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego. Z czosnku można też przygotować syrop – miażdżymy kilka ząbków, dodajemy sok z cytryny i trochę przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedzamy przez sito.
SZAŁWIA
Szałwia jest stosowana w leczeniu zapalenia gardła i jamy ustnej oraz migdałków, pleśniawek i aft, dzięki właściwościom antyseptycznym, przeciwbakteryjnym i grzybobójczym. Pomaga w walce z infekcjami i zakażeniami, ponieważ hamuje namnażanie się bakterii oraz niszczy wirusy i bakterie. Jest to możliwe dzięki zawartości karnozolu, olejku eterycznego i taniny.