To, co jemy wpływa na kondycję i funkcjonowanie organizmu. Czasem żeby problem zniknął, konieczna jest radykalna i natychmiastowa zmiana diety. Jedna z dolegliwości pokarmowych, która wymaga zmiany jadłospisu to zaparcia.
GŁÓWNE PRZYCZYNY
Do najczęstszych przyczyn zaparć zaliczamy: brak ruchu, przyjmowanie niektórych leków, odwodnienie, nadużywanie środków przeczyszczających oraz problemy z jelitem grubym lub z odbytnicą. Poza tym sprzyja im również nieprawidłowa dieta uboga w błonnik, a bogata w tłuszcze zwierzęce i węglowodany proste (tłuste wędliny i sery, słodycze, czekolada, białe pieczywo i słodkie napoje gazowane, fast foody i smażone dania). Powodem bywają również obfite posiłki.
SPOSOBY NA ZAPARCIA
Jeśli zaparcia się powtarzają i nasilają, to konieczna jest modyfikacja jadłospisu. Na zaparcia konieczna jest dieta z dużą ilością błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje pracę układu pokarmowego, zwiększając częstość wypróżnień.
Źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: kasza gryczana i jaglana, brązowy ryż, ciemne pieczywo i makarony oraz warzywa i owoce, np. strączkowe, marchewka, kapusta, brokuły i papryka oraz maliny, jabłka, gruszki, winogrona i truskawki. Konieczne jest też odpowiednie nawadnianie organizmu, czyli wypijanie około 2 litrów wody dziennie. W diecie nie powinno także zabraknąć kefirów, jogurtów i maślanki, które poprawiają pracę jelit.
Sposobem na zapobieganiem zaparciom jest także aktywność fizyczna. Wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit. Dlatego warto znaleźć czas na wykonywanie różnych ćwiczeń.