Polub nas na Facebooku
Przyprawy to składnik dodawany do potraw dla polepszenia ich walorów smakowych, zapachowych. Mają także właściwości odchudzające. Dbając o sylwetkę chcemy jak najszybciej spalić tkankę tłuszczową, dlatego też wspomagamy się różnymi suplementami diety. Jednak zamiast faszerować się niewiadomo jakiego pochodzenia tabletkami warto zastanowić się nad przydatnością przypraw powszechnie używanych w naszej kuchni, które pomagają spalać kalorie, usprawniają pracę jelit, przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają trawienie.
- Gałka muszkatołowa – przyprawę tworzą ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego. Pomaga zwalczyć uczucie nadmiernego wypełnienia żołądka, jest także przydatna na wzdęcia.
- Bazylia – przyprawa ta oprócz nadania odpowiedniego smaku potrawom wspomaga ich trawienie zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych oraz wspomaga trawienie białek i tłuszczy. Działa również rozkurczowo, co jest istotne, gdy w czasie diety towarzyszą nam wzdęcia.
- Ziele angielskie – inaczej „piment” co w języku hiszpańskim oznacza „pieprz”. Wzmacnia żołądek, pobudza trawienie, sprawia, że jedzenie staje się łatwiejsze do strawienia.
- Imbir – dodany w niewielkich ilościach rozgrzewa organizm od środka podkręcając przemianę materii. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawia pracę jelit.
- Goździki – są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa goździkowca. Mają słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny, lekko piekący i gorzkawy smak. Doskonale wspomagają trawienie, ponadto są naturalnym środkiem przeciwbólowym (zwłaszcza na ból zębów).
- Pieprz Cayenne – jest rodzajem bardzo ostrej przyprawy sporządzanej z papryki odmiany 'Cayenne’. Przyprawa zawiera m.in. kapsaicynę, substancję o właściwościach antyoksydacyjnych. Kapsacyina powoduje obniżenie łaknienia. Co więcej przyprawa ma wpływ na przyspieszenie metabolizmu (nawet o 25%), co z kolei wspomaga utratę na wadze.
- Chili – wspomaga krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu, a także przyczynia się do wydzielania endorfin – hormonów szczęścia.
- Curry – poprawia trawienie, w szczególności wspomaga trawienie tłuszczów.
- Kurkumina – zapobiega odkładaniu się tłuszczu i powstawaniu nowych komórek tłuszczowych.
- Kminek – wspomaga pracę nerek, dzięki temu organizm nie zatrzymuje wody. W dodatku stymuluje trawienie, gdyż zwiększa wydzielanie żółci i kwasu żołądkowego.
- Majeranek – zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Przyspiesza metabolizm zwiększając wydzielanie żółci i zapobiega wzdęciom.
- Pietruszka – natka pietruszki oprócz ogromnej ilości witamin i mikroelementów (np. wapń, magnez, potas, żelazo) jakie zawiera, świetnie poprawia przemianę materii.
- Mięta – herbata z mięty pobudza trawienie.
- Trawa cytrynowa – inaczej zwana palczatką cytrynową, pobudza przemianę materii, wzmacnia przewód pokarmowy.