Burak ćwikłowy to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw, cenione ze względu na swój smak i kolor. Warto jednak pamiętać, że jest on również bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. W swoim jadłospisie powinny go uwzględnić m.in. osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu – ta niepozorna roślina może bowiem skutecznie wpływać na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu.
Źródło cennych substancji
Buraki ćwikłowe zawierają dużo cennych składników odżywczych. Uwagę warto zwrócić szczególnie na witaminy z grupy B – korzystnie wpływające na układ krwionośny i na tworzenie się nowych krwinek czerwonych. Warzywa te są również bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwstarzeniowo, walcząc z przyspieszającymi obumieranie komórek wolnymi rodnikami. Ponadto w burakach znajduje się spora ilość kwasu foliowego, niezwykle ważnego zwłaszcza dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga on prawidłowy rozwój płodu. Substancja ta pomaga również usuwać z organizmu homocysteinę, której wysokie stężenie może powodować schorzenia serca. Co ciekawe, buraki zawierają cenne azotany, które regulują ciśnienie krwi, oraz flawonoidy, pomagające regulować poziom cholesterolu.
Buraki a cholesterol
Jak wynika z aktualnych badań, problem wysokiego poziomu cholesterolu we krwi może dotyczyć nawet ponad 60% Polaków. Frakcja LDL, czyli tzw. zły cholesterol, osadza się na ścianach naczyń krwionośnych i tworzy niebezpieczne złogi. W miarę jak narastają, światło tych naczyń zwęża się i osłabia się ich przepustowość. W konsekwencji krew nie może skutecznie dostać się do organów, co może skutkować ich niewydolnością, a w najgorszym przypadku – zawałem serca czy udarem mózgu.
Osoby, które zastanawiają się, co jeść, aby obniżyć cholesterol, powinny sięgnąć m.in. właśnie po buraki. Przeprowadzone przez King Saud University badania z 2011 roku potwierdziły, że warzywa te obniżają jego poziom, a co więcej – podwyższają stężenie HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu. Buraki pomagają też redukować stres oksydacyjny w wątrobie – prawdopodobnie dzieje się tak za sprawą flawonoidów i fitoskładników roślinnych.
Nie tylko barszcz
W Polsce buraki najczęściej spożywamy w wersji zasmażanej oraz w formie barszczu i ćwikły (buraki tarte z chrzanem). Warto jednak sięgać także po sok z buraka, który można z powodzeniem łączyć z sokiem z owoców i innych warzyw, np. z mango, marchewki, truskawek, pomarańczy czy selera. Ciekawą i smaczną przekąską jest carpaccio z buraka podane np. z dowolnym serem i orzechami. Pieczony burak świetnie sprawdzi się jako składnik hummusu oraz… ciasta czekoladowego.
Ostatnio dużą popularność zyskuje też sok z kiszonych buraków, który zawiera dodatkowo dużą ilość witaminy C i naturalnych probiotyków. Już przed laty był on powszechnie stosowany ze względu na swoje właściwości smakowe i lecznicze, dlatego przepis na niego z łatwością odnajdziemy w tradycyjnej książce kucharskiej.
Artykuł sponsorowany