W sezonie grypy i przeziębień oraz po przebytej infekcji albo antybiotykoterapii warto wzmocnić odporność organizmu. To zapobiega ponownym chorobom. Wyróżniamy trzy sposoby na zwiększenie odporności.
AKTYWNOŚĆ I ODPOCZYNEK
Żeby wzmocnić odporność, to warto mieć czas na odpoczynek i aktywność. Życie w ciągłym stresie, niewyspanie i przemęczenie obniża odporność. Dlatego jesteśmy podatni na infekcje! Organizm potrzebuje 8 godzin snu dziennie oraz trochę wyciszenie i odprężenia. Wypoczęty i wyspany lepiej sobie radzi z bakteriami i z wirusami.
Oprócz odpoczynku ważne jest także dbanie o kondycję, czyli o aktywność fizyczną. Dlatego warto ćwiczyć systematycznie, np. 3 razy w tygodniu przez około 30 minut. Możemy biegać, jeździć na rowerze, energicznie maszerować w drodze do domu, szkoły i pracy lub pływać.
DIETA WZMACNIAJĄCA
Ważne, żeby godzinę po wstaniu z łóżka zjeść śniadanie. Nigdy także nie wychodźmy z domu bez śniadania, ponieważ jest głównym posiłkiem w ciągu dnia, dzięki któremu mamy energię do pracy i do nauki. Śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające oraz bogate w białko i wapń oraz węglowodany, które pochodzą z produktów zbożowych.
Nasza dieta powinna zawierać owoce i warzywa bogate w antyoksydanty i witaminę C, które wzmacniają odporność. Warto jeść szpinak, pomidory, marchew, czerwoną paprykę, buraki, ziemniaki, kapustowate (kalafior, kapustę, rzepę, brukselkę i chrzan) oraz cebulę i czosnek. W diecie nie może też zabraknąć porzeczek, truskawek i cytrusów. Odporność wzmacniają także napary z dodatkiem żeń – szenia lub jeżówki.
REZYGNACJA Z UŻYWEK
Układ odpornościowy osłabiają tłuste i szybkie dania, kawa, alkohol i słodycze, więc warto je ograniczać lub z nich zrezygnować. Odporność obniżają także papierosy. Dlatego jeśli zależy nam na jej wzmocnieniu, warto zrezygnować z używek. Zamiast słodyczy lepsze są, np. suszone owoce, migdały, orzechy i pestki dyni.