Owoce Acai określane są mianem „cudu natury” bądź „owocu doskonałego”. Określenia te wynikają z zaobserwowania zdolności owoców Acai do wywoływania pozytywnych efektów w organizmie. Każde skuteczne działanie, musi mieć swoje uzasadnienie, którego należy szukać w składnikach budujących owoc, uwzględniając poszczególne ich właściwości.
Jakie substancje są zawarte w owocach Acai?
Owoce Acai zawierają:
– witaminy (C, E, B1, B2, B3);
– składniki mineralne (takie jak fosfor, wapń, potas, żelazo);
– nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3);
– proteiny;
– błonnik.
Witamina C należy do tzw. przeciwutleniaczy (antyoksydantów, zmiataczy wolnych rodników), czyli substancji chroniących błony lipidowe komórek przed zniszczeniem. Dodatkowo spowalnia procesu starzenia się organizmu, jest czynnikiem protekcyjnym (ochronnym) przed rozwojem miażdżycy, ułatwia wchłanianie żelaza i bierze udział w niektórych przemianach w organizmie.
Witamina E także należy do przeciwutleniaczy, hamuje proces starzenia, chroni przed rozwojem zmian miażdżycowych i wykazuje zdolność poprawy odporności organizmu.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Każda z tych witamin posiada osobne właściwości. Witamina B1, nazywana także tiaminą lub aneuryną, posiada zdolność zapobiegania rozwojowi choroby Beri-Beri, hamuje postęp choroby Alzheimera. W przypadku suplementacji tą witaminą należy pamiętać, że jest przeciwwskazana w chorobach nowotworowych, gdyż wspomaga progresję (rozprzestrzenianie się) komórek nowotworowych.
Witamina B2, czyli ryboflawina, jest stosowana jako skuteczny środek w prewencji katarakty (zaćmy), utrzymywaniu przejrzystości tkanki oka, prawidłowym widzeniu o zmierzchu, migrenach. Niedobór tej witaminy jest łatwy do rozpoznania, ponieważ występują wówczas charakterystyczne objawy skórne w kącikach ust, określane jako zajady.
Witamina B3, inaczej nazywana witaminą PP lub niacyną jest niezbędnym składnikiem w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, jak i syntezie kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Wykazuje także działanie żółciotwórcze, jest stosowana prewencyjnie w raku skóry, piersi i płuc, hipercholesterolemii (podwyższony poziom cholesterolu), a także w zakażeniu wirusem HIV, oraz w AIDS. Niedobór tej witaminy skutkuje pelagrą (chropowatą, szorstką skórą), rumieniem lombardzkim, zespołem 3D (schorzenia skóry, zanik pamięci, biegunki).
Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym we właściwym procesie budowy kości i zębów, ale nie jest potrzebny w nadmiarze. Zbyt duże ilości fosforu, powodują bowiem wypieranie wapnia w procesach kościotworzenia (odwapnianie kości), prowadzące do rozwoju osteoporozy.
Żelazo spełnia istotną rolę w funkcjonowaniu układu krwionośnego, jako składnik hemoglobiny (odpowiedzialnej za transport tlenu do komórek) oraz mioglobiny (znajdującej się w mięśniach). Konsekwencją niedobory tego pierwiastka jest łamliwość włosów i ich wypadanie, bladość skóry, stany zapalne skóry, bóle głowy i zaburzenia pamięci, przedłużone i obfite miesiączki.
Wapń stanowi niezbędny element prawidłowego rozwoju kośćca, ochronę przed osteoporozą. Jest potrzebny w krzepnięciu krwi i kurczliwości (zdolności do skurczów) mięśnia sercowego, jak i w wielu przemianach w organizmie zachodzących dzięki enzymom.
Potas zmniejsza ryzyko nadciśnienia, polepsza zaopatrywanie mózgu w tlen, usprawnia syntezę białek i metabolizm węglowodanów. Jest ważnym składnikiem w gospodarce wodnej i kwasowo – zasadowej, utrzymujących równowagę składników naszego organizmu. Skutkiem braku potasu są takie objawy jak: zaparcia,kołatanie serca bóle głowy, omdlenia, trądzik, zwiotczenie mięśni, rozdrażnienie.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3, stanowią bardzo ważny składnik pożywienia. Posiadają między innymi zdolność podnoszenia odporności organizmu na infekcje, usprawniania pamięci i pracy mózgu, ograniczania skłonności do przybierania na wadze (wysmuklania talii).
Proteiny są jednym z głównych składników żywieniowych i budulcowych organizmu. Błonnik natomiast jest doceniany w szczególności za właściwości wypełniające i usprawniające trawienie oraz pasaż treści pokarmowej przez jelita. Jest bardzo często wykorzystywany jako środek odchudzający, ale należy zawsze pamiętać, że w nadmiernych ilościach nie będzie wykazywał działania korzystnego lecz będzie prowadził do wzdęć, biegunek, bólów brzucha, drażnienia jelit i niedożywienia.
W jakim celu stosuje się owoce Acai?
1. Wzmacnianie odporności
2. Poprawa trawienia
3. Polepszenie wzroku
4. Poprawa koncentracji oraz
zdolności zapamiętywania
5. Ogólna poprawa kondycji i witalności
6. Zwiększona odporność na stres
7. Poprawa układu krążenia
8. Detoksykacja organizmu (pozbawienie substancji szkodliwych – oczyszczanie organizmu)
9. Zmniejszenie stężenia cholesterolu
10. Spowolnienie procesów starzenia
11. Ułatwienie zasypiania
12. Poprawa wyglądu skóry
W jaki sposób stosuje się preparaty zawierające owoce Acai?
Przykładowym produktem dostępnym w aptece bez recepty, są sproszkowane jagody Acai (ACAI – organiczne sproszkowane jagody). Sposób ich dawkowania zależy od preferencji danej osoby, gdyż można je zarówno dodać do jogurtu (w formie posypki), lub do koktajlu mleczno – owocowego. Wykazują łatwą rozpuszczalność w płynach, więc z przyjmowaniem nie powinno być problemu.
info.: dom zdrowia.pl