ŁAMLIWE WŁOSY I PAZNOKCIE. SUCHA, ŁUSZCZĄCA SIĘ SKÓRA. POWRACAJĄCE PRZEZIĘBIENIA. TO TYLKO NAJBARDZIEJ ZNANE OBJAWY AWITAMINOZY. ZANIM JEDNAK SIĘGNIESZ PO SUPLEMENTY DIETY, ZOBACZ JAK W ŁATWY I SMACZNY SPOSÓB MOŻESZ UZUPEŁNIĆ NIEDOBORY WITAMIN W ORGANIZMIE. JEDZ OWOCE I WARZYWA, LECZ NIE ORIENTALNE DZIWOLĄGI, ALE NASZE POLSKIE!
Tekst: Maria Awanowska
Vita znaczy życie
Witaminy to organiczne związki chemiczne o różnorodnej budowie i działaniu. Wszystkie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego i wszystkie, niestety, są substancjami egzogennymi tzn. takimi, których nasz organizm nie umie wytworzyć sobie sam. Dlatego musimy przyjmować pokarm bogaty w prowitaminy i inne substancje, które w wyniku reakcji chemicznych zachodzących wewnątrz organizmu stają się witaminami, a następnie regulują wiele procesów zachodzących w ciele człowieka. Odpowiadają m.in. za działanie układów pokarmowego, oddechowego, za kondycję naszego wzroku, skóry, włosów i kości. Ich niedobór może powodować szereg zaburzeń i chorób, a także obniżenie odporności, utrudniać gojenie się ran, przyspieszać proces starzenia a nawet sprzyjać rozwojowi zmian nowotworowych.
Targ rozmaitości
Polskie warzywa i owoce, tak łatwo dostępne w wiosennych i letnich miesiącach, pełne są życiodajnych witamin. Ogromny wybór produktów, jaki mamy teraz w sklepach i na targach, pozwala na tworzenie smakowitych, prozdrowotnych kompozycji warzywno-owocowych idealnych na każdą okazję i porę dnia. Żadna bomba witaminowa w postaci dużej dawki warzyw i owoców nam na pewno nie zaszkodzi. Warto jednak wiedzieć, w których smakołykach znajdują się witaminy, których brak odczuwamy, i częściej po nie sięgać.
Aronia
„Daje siłę niedźwiedzia i długość życia sekwoi” – twierdzili kanadyjscy Indianie. A to dlatego, że aronia to najbogatsze źródło flawanoidów – substancji o właściwościach antyoksydacyjnych (niszczą wolne rodniki) i przeciwzapalnych. Stosowana w zielarstwie i lecznictwie, głównie w profilaktyce wielu chorób układu krwionośnego – obniża ciśnienie, zapobiega chorobom serca oraz odkładaniu się złego cholesterolu, a więc i miażdżycy. Ma działanie przeciwkrwotoczne – zmniejsza comiesięczne krwawienie. Na naszych stołach gości najczęściej w postaci dżemów, konfitur, soków i nalewek. Cudowne właściwości mają też owoce suszone.
Brzoskwinie
Do Polski dotarły już w VIII wieku z odległych Chin, gdzie, o dziwo, uważane były za drzewa przeklęte, których nikt nie miał odwagi ściąć, a spróchniałe pnie palono i wrzucano do morza. Ich owocami możemy się cieszyć od lipca
do września. Niestety, brzoskwinie często przemarzają podczas polskich zim a nawet wczesną wiosną. Owoce brzoskwiń są niskokaloryczne i lekko strawne. Oczyszczają organizm z toksyn – mają działanie moczopędne i lekko przeczyszczające.
Gruszki
Wcale nie tak ciężkostrawne jak się wydaje, za to pełne witamin i minerałów – głównie potasu i żelaza, a także błonnika. Pobudzają trawienie – poprawiają perstaltykę jelit. Korzystnie działają na układ krwionośny. Sok z gruszek obniża ciśnienie, uszczelnia naczynia włosowate no i.. świetnie gasi pragnienie!
Jabłka
Zawierają dużo potasu, dzięki czemu pomagają w gospodarce wodnej organizmu. Działając moczopędnie zmniejszają obrzęki nóg. Regulują przemianę materii, więc zalecane są osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają błonnik, dzięki czemu zmniejszają poczucie łaknienia. Ponadto pełne są pektyn – substancji regulujących pracę jelita grubego – dzięki czemu jabłka są dobre i przy zaparciach i przy biegunkach. Pozytywnie wpływają też na odporność, pracę serca i układu nerwowego. Zawierają też krzem zwany „pierwiastkiem urody”, dzięki któremu włosy i paznokcie nabierają zdrowego wyglądu. A jeśli będziesz pamiętać o zjedzeniu jednego jabłka dziennie, możesz zapomnieć o sklerozie.
Jagody
Jagody zawierają dużo witaminy C i E. Owoce te znane są chyba wszystkim ze względu na swoje działanie regulujące pracę układu pokarmowego. Mają działanie przeciwgorączkowe. Są też stosowane w kosmetologii – wzmacniają włosowate naczynia krwionośne, zmiękczają, nawilżają i ściągają skórę – jednym słowem nadają cerze młodszego wyglądu.
Jeżyny
Bogate są w witaminy, minerały, peptydy i garbniki – substancje o działaniu antyseptycznym. Jeżyny mają też właściwości uspokajające i są zalecane kobietom w okresie przekwitania cierpiącym na zaburzenia nerwowe. Zastosowanie znajdują również podczas przeziębień, grypy i kaszlu jako środek napotny. Napar z liści jeżyny zmieszanych z liśćmi malin, marzanki i szczyptą tymianku ma działanie wykrztuśne.
Maliny
Najpowszechniej znaną właściwością malin jest działanie rozgrzewające i napotne pożądane podczas przeziębień. Swój apetyczny, czerwony kolor zawdzięczają zawartości glikozydów antocyjanowych wzmacniających układ krwionośny – chronią przed wylewem i zawałem serca poprzez uelastycznienie ścianek naczyń krwionośnych.
Morele
W morelach znajdziemy m.in. sporo witaminy A, dzięki czemu korzystnie wpływają one na nasz wzrok, włosy i skórę. Dlatego, stosowane są w kosmetologii. Olej z moreli fantastycznie nawilża i odżywia skórę i może być stosowany do każdego rodzaju cery. Owoce te zawierają też witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, potas oraz wapń. Są dobrym źródłem błonnika – regulują układ trawienny. Zawierają substancje o działaniu moczopędnym – pomagają usuwać nadmiar sodu i wody z organizmu. Obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krążenia, a dzięki zawartości beta-karotenu, także chorobom nowotworowym.
Porzeczki
Owoce czarnej porzeczki to niezastąpione źródło witaminy C. 100g tych owoców dostarcza aż 4 razy większą dawkę tej witaminy niż zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej. Ponadto usuwają związki toksyczne. Dzięki zawartości taniny działają przeciwzapalnie, a kwasy owocowe pozytywnie wpływają na procesy gnilne. Mają działanie aseptyczne – bogactwo bakteriobójczych fitoncydów, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Picie soku z czarnej porzeczki zalecane jest w okresach gryp i innych infekcji wirusowych. Bogate są również w witaminę E zwaną witaminą młodości odpowiadającą za naturalną warstwę lipidową naskórka i chroniącą włókna kolagenu przed zniszczeniem.
Wiśnie
Owoce wiśni zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika), które przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Wspomagają pracę nerek. Działają pozytywnie na układ krążenia, serce, wątrobę, ale także na skórę. Napar z suszonych kwiatów wiśni pomaga przy zapaleniu spojówek. Kąpiele z dodatkiem ekstraktu z młodych gałązek wiśni nie tylko ukoją zmysły delikatną wonią, ale również przyniosą ulgę osobom cierpiącym na reumatyzm. Regulują trawienie, a u niejadków pobudzają apetyt. Podczas przeziębienia sok z wiśni obniży temperaturę i rozrzedzi śluz przy stanie zapalnym górnych dróg oddechowych.
Truskawki
To bogate źródło witaminy C, która nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia sprawność fizyczną i ma działanie antyalergiczne. Truskawki zawierają także witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 i B2 – i minerały: potas, wapń i magnez, które odkwaszają organizm. Dzięki dużej zawartości żelaza mają działanie krwiotwórcze i zapobiegają anemii. Truskawki są niskokaloryczne i mogą być spożywane w każdym wieku (również przez kobiety w ciąży). Szczególnie zalecane są osobom z chorobami reumatycznymi, chorobami wątroby, podczas przeziębień, infekcji dróg moczowych i odchudzania.
Więcej na:
www.darynatury.com
www.witaminy.org.pl